Butikkmedarbeider Morten Hensel Randen og daglig leder hos Villmarka Røros Merethe Sommer ønsker kunder velkommen til en hyggelig påskehandel. Foto: Tove Østby

Villmarka i Kjerkgata

Nederst i Kjerkgata ligger butikken Villmarka Røros. Ukene før påske og påskeuken er gode uker for butikken som selger tur-, fritids- og jaktklær, turutstyr og sko til hele familien.

Ullundertøy

En populær vare nå til påske er ullundertøy.

– Vi selger vanvittig mye Aclima-ull. Det er et norsk merke som i år fyller hele 80 år. Folk som ferdes mye ute, vet hva Aclima er. Stadig flere oppdager den gode kvaliteten på ullundertøyet, som finnes til både barn og voksen. I påsken kjøpes ikke Aclima bare av dem som skal ut på lang fjelltur. Vi mistenker nok at noen kjøper det for å se bra ut på hytta, sier daglig leder hos Villmarka Røros, Merethe Sommer, med et smil.

På laget har Aclima fått med seg Lars Monsen til å lage sin egen kolleksjon. Lars Monsen stikker alltid innom Villmarka når han er på Røros. Det synes betjeningen er trivelig.

Anorakk

Anorakk er kommet stort tilbake som påskebekledning. Den har tradisjonell design med skinnkant og gjerne norsk flagg, men ellers er det ikke mye som minner om anorakken fra gamle dager. Anorakkene du finner hos Villmarka er i et mykt stretchstoff, med membran og de finnes i mange fine farger og modeller.

Turutstyr

Villmarka har også mye turutstyr. Det er nå tursesongen for alvor sparkes i gang.

– Vi har alt man trenger til turen. Skal du ut nå i påska har vi blant annet vintertelt og dunsovepose. Så om det skulle bli 20 minus går det likevel greit å være på tur, sier Merethe.

Men butikken har også utstyr for de som bare skal ut å drikke kakao i snøfonna. For eksempel pølsepinner, termos og treartikler.

– Det er litt i tiden at man skal bruke naturprodukter og ikke plast. Og treproduktene er miljøvennlige og holdbare, sier Merethe.

Villmarka selger for tiden veldig mye turutstyr. Det har blitt en trend å være ute. Det tror Merethe blant annet skyldes TV-programmer som handler om det å være ute i naturen.

Handel i gata

Villmarka Røros har drevet butikk i gata i hele 29 år, og er dermed en av butikkene med lengst fartstid på Røros. For noen år siden flyttet de til nye, store lokaler nederst i Kjerkgata, og butikken har for tiden 6 ansatte. Butikken har vært med på både opp og nedturer i gata. Da Domus kjøpesenter bygde ut og ”alt” flyttet dit, Nille, Amneus, gullsmed og apoteket, skapte det bekymringer. Det viste seg å være helt ubegrunnet.

– Det siste året har vi igjen mistet mange verdifulle butikker i gata, men vi har stor tro på at det kommer til å gå bra denne gangen også, sier Merethe.

Hun roser alle arrangementene og aktivitetene som er på Røros i løpet av et år.

– Man har virkelig muligheter når en driver butikk på Røros. Her er det mye som skjer hele tiden; arrangement som trekker folk til gata. Samtidig har vi en stor og lojal kundegruppe i rørosingene og hyttefolket. Alt dette gjør at det er en fryd å drive butikk i gata, sier Merethe.

Veien videre

Villmarka er en familiebedrift, som ble startet av Merethe sin mor, Helene Floor. Moren er fortsatt med i butikken, men Merethe tok over som daglig leder for 7 år siden. Merethe har vært med i butikken siden hun var lita. Da hun begynte på skolen var hun innom og gjorde noen småjobber etter skolen. Etter hvert ble det sommerjobb i butikken. Men det har ikke bare vært butikkarbeid for Merethe. Hun har bodd 10 år i Trondheim, og er utdannet geograf. Hun har bachelor i geografi og antropologi. I dag er hun glad for at hun valgte å følge i morens fotspor.

Merethe er opptatt av at man hele tiden må utvikle bedriften. Butikken har nå fått nettbutikk, og de har opplevd bra respons også der. Hun håper nettbutikken blir et godt supplement til butikken i gata. De har likevel størst fokus på den fysiske butikken, og har i senere tid åpnet både lekekrok for de minste og større turavdeling. Målet er hele tiden å gi kundene en god opplevelse når de kommer innom butikken.

Modeller fra Villmarka Røros, og vokalist Snorre Ryen Tøndel under Stas på Staa høsten 2018. Foto: Tove Østby
Facebook
Twitter
LinkedIn