+ Direktørjobben lyst ut

Stillingen som direktør for Norsk Kulturminnefond er lyst ut, med søknadsfrist 25. mars. Dette skyldes ikke at Simen Bjørgen har sagt opp, men at stillingen som direktør i Kulturminnefondet er ei åremålsstilling. Bjørgens seksårskontrakt går ut i 2019. Bjørgen kan søke stillingen på nytt, men da må han konkurrere med de som kommer inn av andre søkere.

Simen Bjørgen har vært direktør siden 2013, i en periode der Kulturminnefondet har hatt sterk vekst. Kulturminnefondets økonomiske ramme har vokst med 83 prosent fra 2014 til 2019. I den samme perioden har antall søknader mer enn fordoblet seg. Om Bjørgen skulle være motivert for å fortsette, og søker på stillingen, vil han trolig ligge omtrent like godt an til å fortsette i stillingen sin i Kulturminnefondet, som Ole Gunnar Solskjær gjør i sin stilling i Manchester United.

God stemning mellom direktør og statsminister. Foto: Høyre

Simen Bjørgen har gjort seg bemerket i det politiske miljøet i flere partier. Flere ganger har hans samtaler med politikere, gjort seg utslag i påplussinger under prosessen fra Regjeringen har lagt fram sitt budsjettforslag, til Stortinget har gjort sitt vedtak.

Bjørgen har i sin tid som direktør lyktes i å få mer fokus på å ta vare på kulturminner. Tilskudd fra Kulturminnefondet har utløst store investeringer fra private eiere, og mange bygninger og fartøy er restaurert og tatt i bruk. Simen Bjørgen har vært en sterk forkjemper for at Norsk Kulturminnefond skal fortsette å være lokalisert på Røros.

Norsk kulturminnefond ble opprettet av Stortinget i 2002. Administrasjonen ligger på Røros og har vært i drift fra 2003. Norsk kulturminnefond ble omorganisert i 2013 som et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter underlagt Miljøverndepartementet. Stillingen som direktør for Kulturminnefondet lyses ut som en åremålsstilling med varighet seks år.