Matprodusenten fra Røros er årets vinner av bedriftsutviklingsprisen for Trøndelag.
Galåvolden Gård drives i dag av 9. og 10. generasjon Galåen. I mer enn 20 år har
vinneren tilbudt lokalmat med særpreg. Vinneren har vært en synlig aktør på regionale,
nasjonale og internasjonale matarrangement. Produktene fra Galåvolden Gård er
tilgjengelig i dagligvare- og spesialbutikker over hele landet, og brukes i restauranter og
andre proffkjøkken.
Juryleder og regiondirektør i Innovasjon Norge, Vigdis Harsvik, er imponert over
prisvinnerens arbeid:
– Galåvolden Gård har en sterk posisjon i det norske lokalmatmiljøet. Bedriften har
arbeidet målrettet og langsiktig, er både tradisjonell og moderne, og har siden
starten vært svært utviklingsorientert. Vi kan ikke få fullrost årets vinner nok, sier
Harsvik.
Prisvinneren selv forteller at det har vært en reise med eventyrlig utvikling de siste årene:
– Vi er stolte og takknemlige over å bli tildelt Bygdeutviklingsprisen for Trøndelag iSiden vi startet med lokalt eggsalg i 1976 og foredling i 2002, har gården
vært gjennom en eventyrlig utvikling, sier daglig leder Rune Krogh.
Prisvinneren forteller at de håper at utviklingen kan fortsette også i fremtiden:
Den samla virksomheten tilknyttet gården omfatter nå 2 enkeltpersonforetak med eggproduksjon, Galåen Samdrift DA med mjølk og kjøttproduksjon og Galåvolden Gård AS med foredling og salg av produkter. Samla omsetter virksomhetene for omtrent 40 mill og sysselsetter 19 årsverk. Det er vi godt fornøyde med, men innrømmer at vi fortsatt har planer for ytterligere utvikling.
Lokalmat med særpreg
I tillegg til egen råvare, benytter vinneren råvarer og biprodukt fra andre lokale
matprodusenter i sin stadige produktutvikling. Utover utviklingen av nye, moderne
produkt, har vinneren også dykket langt ned i Norges mathistorie. I samarbeid med TINE
er det gjort et omfattende arbeid for å gjenskape Rausjødalsosten. Rausjødalsosten er
en håndverksost som bygger på en oppskrift fra 1856. Osten er en hyllest til Norges
første samvirkemeieri, Rausjødalen Setermeieri, – som regnes som TINEs opprinnelse.
Vinneren har et tosifret antall produkt som har oppnådd merket Spesialitet. De fleste
kan finne en favoritt fra Galåvolden Gård, det være seg innen kategorien ost, is eller
dessert.
Bedriftsutviklingsprisen i landbruket
Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra
Landbruks- og matdepartementet. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de
som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets
ressurser. Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De
fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.






