Elin Aas driver Røros markedshage. Her er hun i åkeren sin. Foto: Tove Østby

Første år med Røros markedshage

Elin Aas har lagt bak seg den første sommeren som driver av Røros markedshage. Røros markedshage er en del av Påsken Gård og driver med småskala produksjon og salg av grønnsaker, og litt snittblomster som er dyrket på Røros. Elin selger sine produkter fra selvbetjeningsrampa som hun har laget. Før Elin startet Røros markedshage gikk hun gartnerlinjen på Mære landbruksskole.

I år har Elin prøvd seg på veldig mange sorter for å se hva som går, hvordan det vokser og hvor lang tid ting tar før det blir ferdig. Det første året er et forsøks år derfor blir det variasjon på ting. Det meste har vokst bra på Røros i sommer. Hodekålen er blitt fin og stor. Elin har også blant annet brokkoli, blomkål og kålrot.

Været

Været spiller en viktig rolle for Elin. Og været det kan man ikke forutse år for år. Dersom det er tørke og varme slik som i sommer så må det vannes. Dersom det er kaldt når plantene nettopp er blitt satt ut må de dekkes til.

Når plantene er blitt store kan de stå når det er kaldt da blir de enda bedre. Elin forteller at både hodekål, rosenkål, kålrot, blomkål og brokkoli har forsvarsmekanismer mot frost. De lager sin egen frostvæske. De blir enda bedre når de får stå i kulde, gjerne i snø utover vinteren. Frostvæsken som lages er sukker som gir søtere og mer smak på grønnsaken.

– Jeg har gledet meg til frosten, så jeg har ikke gruet meg til den. Hodekålen den har fått stå til frosten har kommet, sier Elin Aas som har mye hodekål i åkeren sin.

Første året

Dette har vært det første året for Elin med Røros markedshage. Hun forteller at det har vært et ganske spennende år. I noen perioder rives grønnsakene på selvbetjeningsrampa unna i full fart.

– Det har gått ganske jevnt og trutt unna med salget. Det er veldig hyggelig da, tenker jeg. Da er det noe som er til gagn for noen. Da har jeg ikke knotet med dette forgjeves, sier Elin.

Elin forteller at alle er varmt velkommen til rampa for å handle seg selv det som er tilgjengelig på rampa og det som er på sleden utenfor rampa. Det er værbetinget hvor lenge rampa blir åpen utover høsten. Men hun kan ha åpent så lenge det ikke er frost og kulde. Selv om grønsakene tåler kulde mens de står i åkeren så må Elin avrunde til den verste kulden kommer. Hun har et mål om at rampa skal være oppe frem til i slutten av november. Om dagene nå er rampa åpen så lenge solen er oppe.

Kulturarvsorter

Elin har valgt å ha kulturarvsorter som ble brukt på 1950, 60, 70 og 80-tallet. Det var fokus på smak fremfor at de skulle se pene ut og vare lenge. De fleste kulturarvsortene kan også vare hele vinteren dersom de blir behandlet og lagret riktig.

– Det er sunne, gode, kortreiste grønnsaker i korgen min over jordet, sier Elin Aas.

Kulturarvsorter er grønnsakssorter, bærsorter og plantesorter som har vært i bruk og vært i hevd i minst 50 år i Norge. Det finnes også kulturarvsorter for Norden og Sverige.

– Jeg ville ha noe som var litt annerledes ifra det som var på butikken, og så ville jeg gjerne ta vare på de gamle tradisjonene med den gode smaken på kålroten for eksempel som var før. Maten skal smake ordentlig godt og gjøre godt for oss. Det er det som er tanken bak det, sier Elin.

Elin Aas i Røros markedshage har vært intervjuet i TrønderRush på Radio Trøndelag.  Elin forteller at hun selger sine produkter fra selvbetjeningsrampa.

 Elin har nettopp lagt bak seg den første sommeren med markedshagen. 

 Nå er Elin helt i innspurten på sin første sesong med markedshagen. 

Rampa hos Røros markedshage. Foto: Tove Østby
Høstens siste snittblomster. Foto: Tove Østby
Elin Aas på rampa. Foto: Tove Østby