Kulturkonsulent i Røros kommune, Caroline Oksdøl Søberg. Foto: Tove Østby

Feirer mangfoldet av kultur

Det er klart for Artut kulturfest i Røros. Kulturkonsulent i Røros kommune, Caroline Oksdøl Søberg, har mye variert og spennende på programmet. Artut braker løs i kveld med en folkemusikk og dansefestival. Man kan også være med på Kreativ aften med Røros Pride, der man blant annet kan lære seg geriljabrodering. Kreativ aften skal være på Rørosvidda hotell. I kveld og i morgen kveld inviterer Røros sangforening til Vazelinakonserter sammen med Hagen Band i Storstuggu.

Helgen

Artut fortsetter gjennom helga med folkemusikk og dansefestivalen som pågår hele helgen. TV-aksjonen 2024 blir arrangert i helgen, der pengene som samles inn går til Barnekreftforeningen. Det skal være konsert i Røros kirke lørdagskvelden. Det skal være kafé på Ungdommens Hus på dagtid der det blir mulighet til å kjøpe seg kaffe, vaffel og kake. Alle pengene går til Barnekreftforeningen. På søndag er det blant annet ei forestilling med Riksteateret i Storstuggu. Dette er ei forestilling for barnefamilier, og heter Jakten på prinsessa Caroline har hørt musikken til forestillingen, og det er veldig fin musikk. Røros IL Volleyball arrangerer e-sport konkurranse i kinoen på dagtid søndag.

Uken

Artut kulturfest fortsetter utover neste uke. Det skjer mye på biblioteket der man blant annet kan få med seg bokkafé med Ellen Vibeke og Mari. De kommer med lesetips. Ungdommens Hus Røros skal ha en spillkveld og de skal ha en PC og gamingkveld. Neste helg blir det Raasten rasth filmh på Røros kino. Der blir det fokus på samisk film. Det skal være konsert med Røros Janitsjarorkester på Domus Kjøpesenter fredag 25. oktober.

– Tanken bak Artut er at vi skal ha kultur der folk er. Den konserten er et godt eksempel på akkurat det, sier Caroline Oksdøl Søberg.

Den samiske språkuken Gïelevåhkoe går samtidig som Artut, der er det også mange arrangement. Full oversikt blir lagt ut på Artut og Aajege sine hjemmesider.

Mangfold

Det blir kultur både i form av at det kommer profesjonelle som setter opp teater, og det er kultur i form av at frivillige lag- og organisasjoner får vist frem det de gjør. Det er det som er tanken bak Artut at man skal få feiret mangfoldet av kulturen vi har.

– Det er en god variasjon. Her har man arrangement både for barn og unge, ungdommer, voksne og godt voksne. Så her er det noe for alle, sier Caroline.

Artut kulturfest er ei kulturfestuke, som strekker litt over ei uke. Det som skjer i kommunen blir fremhevet. Det skal være en kulturfestuke for og med lokalbefolkningen, som skal bidra til fellesskap, god folkehelse og læring.

– Når man snakker om Artut kulturfest så bruker vi det utvidede begrepet av kultur som også innbefatter idrett og friluftsliv, sier Caroline. Hun legger til at det er mye folkehelse i kultur.