Kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås Foto: Tore Østby

Må kutte 10%

Økonomisjef Roger Mikkelsen la i dag fra trertialrapporten for andre tretial 2024. Rapporten bekrefter inntrykket fra tertialrapport 1. Det går mot et omfattende merforbruk i forhold til budsjettet også i 2024. Merforbruket blir trolig noe mindre enn i 2023. Årsoppgjøret for 2024 kommer til å legge ytterligere steiner på den økonomiske børen. Nå ser det ut til at Røros kommune må kutte 10% av sine tjenester, for å komme i økonomisk ballanse.

Røros kommunes økonomi er likevel ikke så langt unna gjennomsnittet for norske kommuner. Det er ventet et merforbruk i forhold til budsjett på 15 milliarder kroner i norske kommuner. En stor ærsak til dette er forskjellen mellom det staten budsjetterer i lønns og prisøkning, og den reelle lønns og prisveksten. Budsjettene for overføringer til norske kommuner er i realiteten basert på ønsketenkning,

Kommuneledelsen og politikerne vedtok å fortsette letingen etter steder å kutte:

– Kommunedirektøren viderefører arbeidet med de fremlagte innsparingstiltakene og legger frem disse sammen med ytterligere innsparingstiltak ved behandling av handlings- og økonomiplan. Kommunestyret ser den alvorlige økonomiske situasjon en kommunen står i, og vil aktivt bidra til å bringe økonomien i balanse, heter det i dagens vedtak i Formannskapet. Tertialrapporten skal opp til en bredere debatt i kommunestyret 31. oktober.