Avløp Foto: Røros kommune

Fritak for fast årsgebyr for avløp i 2024

Røros kommune gir fritak for det faste årsgebyret (abonnementsgebyr) for avløp i 2024. Dette gjelder alle eiendommer som er koblet til det offentlige avløpsnettet (kloakknettet) og som betaler gebyr for avløp til kommunen.

Når fakturaen sendes ut i oktober, vil dette fritaket vises som et fradrag på fakturaen. Det faste årlige gebyret er 1 723 kroner. Forbruk avløp blir fakturert som vanlig.

Grunnen til dette er at vi nå har bedre økonomi for avløpsområdet enn vi først beregnet. Vi ønsker derfor å gi fritak for årsgebyret. Målet er at området over tid skal gå i balanse, uten overskudd eller tap. Ved å gi dette fritaket, oppnår vi en bedre balanse.

Dette betaler du for

Vi har gått gjennom regnskapet vårt og sett på hvordan økonomien vil utvikle seg for de kommunale avgiftene framover. De kommunale avgiftene dekker blant annet:

  • vann
  • avløp
  • renovasjon (søppelhenting)
  • feieavgift

Disse er såkalte “selvkostområder”. Det betyr at innbyggerne som bruker tjenestene, skal betale det de koster å levere. Kommunen skal verken tjene penger eller tape penger på disse tjenestene. Over tid skal et selvkostområde gå i balanse.

Alt som har med drift og vedlikehold av for eksempel ledningsnett og renseanlegg, samt nye investeringer, dekkes av gebyrene innbyggerne betaler for tjenestene. Vi kan altså ikke bruke skatteinntekter eller penger vi får fra staten til å betale for disse utgiftene.

Litt om gebyrer

Gebyrene kalles også kommunale avgifter. Hvert år vedtar kommunestyret hvor mye gebyrene skal være, når de behandler budsjettet for neste år. Hvordan gebyrene blir for neste år, er ikke bestemt enda. Men generelt har Røros kommune lavere gebyrer på selvkostområdene sammenlignet med mange andre kommuner.