Lufthavnrådet. Isak Busch er ute i pappapermisjon, og Christian Elgaaen representerer Røros kommune i Lufthavnrådet. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Avklaring lar vente på seg (+)

Uttalelse fra lufthavnrådet

Lufthavnrådet på Røros er fortsatt svært bekymret for flyruta mellom Røros og Oslo. Lufthavnrådet har regelmessige møter, og har de siste ukene nærmest hatt daglig kontakt i forbindelse med de store problemene.


Lufthavnrådet består av fungerende ordfører Christian Elgaaen, Tove Martens og Ottar Tollan som representanter fra reiselivet og næringslivet.

  • Samferdselsdepartementet lar en beslutning i saken vente. Det er uholdbart. Situasjonen nå er at vi har ei flyrute med et fly som både operatør og departement er enige om ikke er egnet for oppgaven. Likevel får Air Leap fortsette. Det er helt utrolig, og det burde rett og slett ikke gå an, sier fungerende ordfører Christian Elgaaen.
  • Det er nå over tre uker siden jeg var i møte med statssekretæren i Samferdselsdepartementet. Budskapet mitt er fremdeles tydelig. Vi må få et selskap og et fly på denne ruta som faktisk leverer det de skal. Det betyr først og fremst nå at de kan operere med fulle fly. Det er også svært viktig at flyet blir nattparkert i hangaren på Røros om natta, og at andre krav og ønsker vi har blir innfridd.
  • Næringsforum i Fjellregionen har nylig gjennomført en undersøkelse blant sine medlemmer som viser at trafikken av næringsreisende over lufthavnen på Røros kunne vært 4-5 ganger høyere enn i dag dersom det hadde vært et tilbud som næringslovet hadde hatt full tillit til. Dette er skremmende tall, sier styreleder i NiF Ottar Tollan.

Han tror tilliten er tynnslitt over tid og at stadig brutte løfter om bedring og avklaringer virker negativt. Det haster med å finne en solid og stabil løsning som ikke levner noen tvil om at tilbudet blir i henhold til forventningene. Det er ikke lengre rom for å prøve seg fram eller ta noen sjanser. Vi vet at mange av de bedriftene i regionen er helt avhengige av dette flytilbudet for å kunne ha aktivitet i regionen. Tollan er også stedlig ansvarlig for Flokks fabrikk på Røros som p.t. har over 190 fast ansatte, og sier at flytilbudet er selve livsnerven for store deler av de kompetansearbeidsplassene som Flokk har på Røros.

  • Destinasjon Røros har hatt tett dialog med markedsapparatet med Air Leap i et forsøk på å løfte oppmerksomheten rundt flyruten vår. Vi har også omtalt flytilbudet i vår generelle markedsføring ut i markedet. Dette har nå blitt mer og mer meningsløst all den tid våre tilreisende ikke kan stole på tilbudet, vi ønsker ikke å markedsføre noe som ikke er troverdig, sier reiselivssjef Tove Martens.

Flyruten er viktig for reiselivet og har over tid vært en kommunikasjonsform vi har jobbet for å profilere – men skal vi få flere ferie- og fritidsreisende til å velge fly som kommunikasjonsform må vi vite at det er et reelt tilbud der. Vi ser frem til et mer stabilt produkt og tilbud som kan bidra til å gjøre regionen vår enda mer tilgjengelig og korte ned avstanden for de mange vi gjerne ønsker velkommen til oss. Dette haster å få på plass, markedsføringen av sommersesongen 2022 er rett rundt hjørnet.