Kommunedirektør Kjersti Forbord Jensås

+ 16 millioner i merforbruk

Regnskapet for Røros kommune for 2019 viser et merforbruk til drift av kommunen på 16.236.995,- kroner. I budsjettet regnskapet måles mot, ligger avsetning til disposisjonsfond inne. Sett bort fra budsjettert avsetning til fonds, betyr dette at kommunen i 2019 hadde et merforbruk i driften på vel 10 millioner kroner. Inntektene er 7.979.000,- høyere enn budsjettert. Etter at finansinntekter og utgifter er tatt inn, ender kommunen med å sette av 1,8 millioner til disposisjonsfond, ikke 6 millioner slik det var budsjettert med. De siste årene før 2019 har Røros kommune avsatt betydelig mer enn budsjettert til disposisjonsfondet..

Regnskapet for i fjor er mye svakere enn det som er levert de siste årene. Det er mange årsaker til merforbruket, men utviklingen har definitivt snudd igjen. Røros har etter år 2000 kjørt økonomisk heis. Fra å ha rast inn på ROBEK-listen, bygde kommunen raskt opp et betydelig disposisjonsfond. Det var først og fremst stor inntekter og en investeringsstopp som reduserte renter og avdrag, som ga løftet i kommuneøkonomien.

Nå er det igjen gjort store investeringer som slår ut i årene som kommer, og de økonomiske utfordringene ser ut til å vokse. Koronakrisen vil medføre lavere skatteinngang, men dette kan bli veid opp helt eller delvis av økning i skjønnsmidler og ekstrabevilgninger fra Staten. Det gjenstår å se hvordan koronakrisen virker direkte inn på kommuneøkonomien.