Gaza strand.

Spesialomvisning i Håkon Gullvågs Hellig jord

Pressemelding fra Rørosmuseet:

Daniel Johansen.

Førstkommende lørdag vil det bli en spesialomvisning i Gullvågs utstilling «Hellig Jord». Omviser er kunsthistoriker Daniel Johansen, som var kurator for utstillingen da den ble vist på Trondheim Kunstmuseum i 2009. Planen var å lage en «vanlig» utstilling med malerier av Håkon Gullvågs malerier. Men så kom Gazakrigen.

Daniel beskriver det slik: «Jeg tror det tok en uke fra krigen startet til Håkon var i gang med å male som besatt. Jeg forsto ikke helt hva som skjedde for i et par dager hørte jeg ikke noe fra ham. Så ringte han plutselig og sa at jeg måtte komme på atelieret. Og der var seks bilder allerede klare og en masse oppslag var i gang.»

På omvisningen i utstillingen denne dagen får du høre Daniels versjon av hvordan utstillingen ble til, og om dens reise videre ut i verden.

Daniel Johansen (PhD i kunsthistorie ved NTNU) har tidligere vært kurator på Nordenfjeldske kunstindustrimusems utstilling «Vidvinkel mot 1815» og leder for avdeling for kulturhistorie, formidling og samlingsutvikling ved Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. I dag er han fagleder historie ved Ørland kultursenter og prosjektleder for herregårdslandskapet Austrått på Ørlandet. I 10 år har kunsthistorikeren vært spaltist i Adresseavisen med fokus på byutvikling, kulturarv og identitet.

Håkon Gullvåg er i dag en av våre fremste malere. Særlig kjent er han for sine portretter og sin kirkekunst. Sommeren 2020 presenteres en utstilling av kirkekunst i Røros kirke. I 2019 fylte Gullvåg 60 år. Jubileumsåret startet med utstilling i den palestinske flyktningeleiren Shatila i Libanon, og avsluttes med denne visningen av Hellig Jord i Rørosmuseet Smelthytta.

Facebook
Twitter
LinkedIn