Domus teaser
Røros snøscoonterklubb. Arnfinn Sorken - tidligere formann, Kjell Ove Bonde - leder, Rolf Selliseth - styremedlem og Kristian Tiller Bukkvoll - sekretær. Foto: Tove Østby

50-årsjubileum for snøscooterklubben

Domus teaser

Røros snøscooterklubb har 50-årsjubileum i år. Klubben ble stiftet 16.februar 1969, og er Norges eldste snøscooterklubb på fastlandet. I løpet av disse 50 årene har det vært forandringer for klubben. I begynnelsen var det ikke restriksjoner på noe, før Motorferdselloven kom i 1977. 

Formål

På årsmøtet i mai i stiftelsesåret ble det vedtatt at formålet til klubben var å være interesseklubb for snøscooter eiere og snøscooter interesserte i Rørosdistriktet. Klubben skal arbeide for en fornuftig bruk av snøscooteren i balanse med natur, dyre og planteliv, grunneierinteresser og samfunnsinteresser. Arbeide for tilrettelegging av snøscooterbruk i fastlagte løyper og på lukkede områder. Medvirke til lovlydighet gjennom informasjon, opplæring og holdningspåvirkning.

Klubbens medlemmer stiller seg selv med snøscooter til disposisjon for samfunnsnyttige rednings og ettersøkningsoppdrag. Likeså til humanitære transporttjenester for eldre, handikappede, lag og foreninger. Klubbens formann og styre fatter avgjørelse når oppdrag skal utføres i klubbens regi.

Buer

Tidligere hadde snøscooterklubben ulike oppdrag, bl.a. kjørte de material til buer, og kalket vannet i sure tjønner i fjellet. Ei av buene det ble kjørt material til er Roastbua ved Øvre Roasten i Femundsmarka. Bua hadde ligget nede i mange år. Stokkene ble kjørt innover og bearbeidet der.

Det ble kjørt material til flere buer i Flensmarka og Femundsmarka, som Furubakkbua, Langmyrbua, Gubbtjønnbua, Grunnhåbua og Revsjøbua. Flere av buene ble brukt under skogsarbeid i sin tid. Lorthølbua ved Nordviken var et restaureringsprosjekt som gikk over flere år.

Områdekart

Sammen med Politiet og Redningstjenesten laget Røros snøscooterklubb på 1990-tallet et områdekart. Karet ble laget for at man kunne søke i marka dersom noe skjedde. Røros kommune ble delt inn i roder. Det ble plukket ut personer som bodde i området og som hadde skuter. Maks 5 personer fikk være med ut dersom det hadde skjedd noe, det var en fra Politiet, en med scooter, en fra Fjellstyret, en fra Røde kors og en kjentmannen. Planen var at det også skulle kjøres noen øvelser, men det ble det ikke noe av. Det ble gjort en kjentmannsrunde.

Tur for eldre og uføre

I mange år arrangerte snøscooterklubbene tur for eldre og uføre på senvinteren. Den første turen ble arrangert i 1989, deretter ble det kjørt turer i 29 år. 2019 var første året det ikke ble kjørt tur.

Det ligger et par måneder med arbeid bak en slik tur. Det er mye papirarbeid, finne ut hvor de skal kjøre og kontakte grunneierne. På turen har det vært matservering, kaffe og loddtrekning. Før turen har scooterkjørerne vært rundt på butikker og fått tak i premier til loddtrekningen. På turen kjørte de innom topper slik at de som var med fikk se og nyte utsikten. Mange av deltakerne hadde vært mye ute i naturen tidligere. På turene har det vært 40 – 60 snøscooterkjørere.

I løpet av årene er flere steder blitt besøkt, bl.a. Langen, Dalsbygda, Hessdalen, Elgåen, Gjetbergsvollen, Rambu, Kojan, Vauldalen, Killingdal, Galåen Samfunnshus, Korssjøen, Grådalen og Storwartz. De siste årene har ikke snøscooterklubben kunne vært arrangør, det må pensjonistforeningen være. Klubben sin oppgave har vært å gjøre det praktiske.

-Det hadde vært artig å få til en slik tur igjen, sier styret i Røros snøscooterklubb.

– Turene har vært kjempefine, men noen fast kjøringer og uhell har det vært. Men ikke noe alvorlig, sier styremedlemmene. De legger også til at dagens skutere ikke er til slikt bruk. De kjører 25 kilometer i timen og scooteren går varm. Det har vært stor endring på scooterne. Nå er er det behagelige å sitte på for 2 personer.

Sverige

Røros snøscooterklubb har hatt mange klubbturer til Sverige. Da lesser de opp biler og hengere. Prøver å få til en fellestur med overnatting hvert år. I flere år har de vært ved Grøvelsjøen. Turen har også vært til Lofsdalen og Ljungdalen.

– All aktivitet er i Sverige. Her er det ikke en meter å kjøre på. Det blir tungt å drive en klubb, når man må søke og få godkjennelse. Vi får ikke godkjent tur for klubben, sier styremedlemmene.

50 år

En festkomite har jobbet med å få plass ei markering av 50-årsjubileet. Røros snøscooterklubb har i dag ca. 110 medlemmer. 

Røros snøscoonterklubb på tur. Foto: Privat

Facebook
Twitter
LinkedIn