17. mai for bergstaden Røros

Pressemelding fra årets 17. maikomite for bergstaden:

Selv om pandemien også i år setter sitt tydelige preg på 17. maifeiringen på Røros, har årets 17. maikomite for bergstaden Røros tenkt kreativt og laget et velfylt program for både store og små innbyggere! Årets program byr på en fin kombinasjon av både digitalt og fysisk samvær. 

-Det er ikke til å stikke under en stol at 17. maikomiteen har hatt en utfordrende jobb denne våren, men heldigvis har komiteen bestått av en svært iderik gjeng, sier leder i komiteen, Nils Martin Tidemann. 

På grunn av gjeldende smittevernregler har vi styrt unna arrangement som kan bidra til folkeansamlinger, fortsetter han. Det betyr at det tradisjonelle barnetoget og leker for barna i Verket har måttet vike. Men, de tradisjonelle programpostene som bekransningene av graver på kirkegården, flaggheisinger og festsalutt vil skje etter vanlig mal. Og for at rekken av år med 17.maitog på Røros ikke skal bli brutt, vil det som i fjor bli et kort tog bestående av komite, speidere og Røros janitsjarorkester i sentrum. 

-Det er litt fælt i si det, men vi må oppfordre folk til å tenke smittevern og ikke møte opp på akkurat disse programpostene denne dagen. Nå har vi klart oss lenge uten smitteutbrudd på Røros, og da skal vi i hvert fall unngå at smitten sprer seg denne dagen, sier Tidemann.

Digitalt familieshow – se det når du vil! 

-Når det gjelder familieshowet har vi valgt å lage en digital versjon av dette. Digital direktesending blir for dyrt, men vi byr på en filmet familieforestilling. Her har vi hentet inn lokale underholdningskrefter som bidrar, og dette vil ligne mye på det tradisjonelle familieshowet. Forskjellen er altså at det ikke blir publikum, men at vi filmer det, slik at publikum kan se det når de vil på egen TV-skjerm eller PC i løpet av 17.mai, sier Tidemann. 

Innbakt i denne filmen blir også 7.klassingenes 17.maitale, og 1.-7.trinn får muligheten til å framføre sine selvskrevne 17-mai-rop! I etterkant skal vi selvfølgelig kåre det beste 17.mai-ropet og sørge for at vandrepokalen igjen kan deles ut, forsikrer Tidemann.

Det digitale familieshowet blir mulig takket være rause sponsorer i lokalt næringsliv. Ren Røros bidrar med 20.000 kroner, Rørosbanken med 10.000 kroner og et stort antall lokale bedrifter bidrar med 2000 kroner hver, for å realisere dette prosjektet. I tillegg er det satt i gang en folkefinansiering gjennom lokalverdi.no 

Syng sammen klokka 13.00

Tidemann trekker frem fjorårets nyskapning, der alle sang nasjonalsangen på samme tid uansett hvor de befant seg som noe de ønsker å ha med også i år: 

– Ja, 17.maikomiteen på Røros oppfordrer alle til å slå seg med når hele Norge synger «Ja vi elsker» klokka 13.00 denne dagen! 

Gå i tog i Minecraft! 

Nytt av året er at Røros kommune skal ha et eget 17.maitog i Minecraft. Dette var et arrangement som ble en suksess andre steder i fjor, og nå er altså Røros med. Toget vil starte på et bestemt tidspunkt, utenfor kjente landemerker i de kommunene som er med. På Røros blir dette startpunktet – i den digitale verden – utenfor Røros kirke. Både Kronprinsparet og Politiets nettjeneste kommer til å være med i toget. Tidspunkt for dette annonseres ganske snart i kommunens kanaler. 

Kino og is for ungene

Noen mer tradisjonelle markeringer blir det også: I samarbeid med Røros kino inviterer komiteen til hele 3 gratis kinoforestillinger for barn i løpet av nasjonaldagen. Der vil det være tillatt med 100 personer i salen hver gang. Etter forestillingen får alle med seg en gratis is på vei hjem. 

Musikk på institusjonene

I løpet av nasjonaldagen vil Røros Sangforening og Røros Janitsjar holde korte konserter utenfor eldreinstitusjonene i Gjøsvika og på Øverhagaen. På begge disse stedene vil det, i tråd med tradisjonen, bli servert festkaker sponset av Coop Røros.


-Vi håper det blir en fin nasjonaldag for alle innbyggerne våre, avslutter Tidemann med et smil.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn