Verdensarvsenteret lanserer nytt nettsted

Rørosmuseet. Foto: Tove Østby

Rørosmuseet er verdensarvsenter for Røros bergstad og Circumferensen, og i dag lanserer verdensarvsenteret nettstedet www.verdensarvenroros.no. Her presenteres verdensarven vår i bilder, tekst, kart og video – både for regionens egen befolkning og resten av verden, skriver Rørosmuseet i en pressemelding.

«Alle som ønsker informasjon om hvorfor Røros er verdensarv, eller som lurer på hva verdensarv faktisk betyr, skal finne grunnleggende og korrekt informasjon om dette på vårt nye tilbud på nett,» sier direktør Odd Sletten. Nettstedet erstatter et tilbud som ble etablert i 2005 – som i vår digitale tidsalder er en evighet siden. «I dag brukes nettet på helt andre måter og på mange ulike skjermflater, og vårt nye tilbud er tilpasset dette. Nettstedet integrerer informasjon fra ulike kilder som DigitaltMuseum og KulturPunkt, og visningen tilpasser seg størrelsen på skjermen som benyttes – en løsning for framtiden,» fortsetter Sletten.

Lanseringen av nettstedet er ett av resultatene av at Rørosmuseet ble autorisert som verdensarvsenter i 2017. Det jobbes med nye tilbud i museet som også skal presentere verdensarven på Røros i tillegg til dagens utstillinger, og aktivitetstilbudet i Smelthytta vil også bli preget av museets nye rolle.

I tillegg til tilbudet i Smelthytta er det viktig for verdensarvsenteret å nå ut andre veier også. «Vi ønsker selvfølgelig alle velkommen til Smelthytta, og gjerne mange ganger årlig, men som verdensarvsenter for alle verdensarvkommunene i Circumferensen må vi se ut over tilbudet i bergstaden. Derfor jobber vi med et skoleprogram for alle skolebarn innenfor verdensarvområdet vårt, og vi er i god gang med å etablere informasjonsskilt ved utvalgte områder innenfor verdensarven. Vårt digitale tilbud møter publikum både på nettsteder som www.verdenarvenroros.no og www.digitaltmuseum.no, men også på smarttelefonen din gjennom QR-koder på skilt i terrenget og gjennom appen KulturPunkt,» sier avdelingsleder for verdensarv og formidling Per Øyvind Riise. Utviklingen av et godt formidlingstilbud til alle innbyggerne i regionen skjer i samarbeid med verdensarvkommunene.