Roger Berggård, Leder i Røros Tur- og Løypeforening. Foto: Anita Sivertsgård

Vanskelig situasjon for Røros Tur- og Løypeforening

Det har vært en krevende sesong for Røros Tur- og Løypeforening. Under årsmøte la de frem et resultat på minus 307 400 kroner. 

Det er flere grunner til at tur-  og løypeforeninga nå har kommet i den situasjonen de er i. Blant annet har denne sesongen bydd på mye løypekjøring grunnet værforhold og med mer kjøring blir det samtidig økning av drivstoffutgifter og lønnskostnader.

– Vi har vært ute med løypemaskina nesten hver dag i vinter og da sier det seg nesten selv at utgiftene øker, sier Roger Berggård, leder i Røros Tur- og Løypeforening.

Sviktende medlemstall

Sviktende medlemstall og innbetalinger på kontingenter har også gitt et sviktende inntektsgrunnlag for foreninga som nå må begynne å snu alle steiner for å se hva som kan gjøres videre.

– I vårt medlemsregister er det 1535 medlemmer, men dessverre er det kun 1071 som har betalt årets medlemskontingent. Dette utgjør et stort fall på inntektsposten vår, så vi håper at vi vil få opp igjen medlemstallet og engasjementet rundt gode turmuligheter i regionen vår.

Krevende digitaliseringsprosess

Et ønske om å bli mer digitalisert har vært en krevende prosess og det har igjen ført til at løypeforeninga blant annet har mistet inntekter. Tidligere har de produsert løypeguiden som er et løypekart over hele løypenettet, og den har hatt en distribusjon til alle kommunens innbyggere og hytteeiere. I løypeguiden hadde foreninga mange annonsører og inntekter som de nå har gått glipp da overgangen til digitalisering ikke har vært helt smertefri. 

– Vi har ikke lyktes i digitaliseringsprosessen på den måten som vi har håpet på. Vi har ikke hatt den kompetansen tilgjengelig som vi hadde hatt bruk for i denne omstillingsprosessen som vi startet opp på. Dette har medført at vi har mistet sponsorer og annonsører.

Solgt løypemaskina i Brekken

Det å ha flere løypemaskiner er også en stor utgiftspost for foreninga som i dag har store lån på løypemaskina som ble innkjøpt for 2018. Dette har igjen medført at det ikke finnes økonomi til å drifte og kjøpe ny løypemaskin for den gamle som har stått parkert i Brekken siden 2008.

– Vi har dessverre sett oss nødt til å selge løypemaskina som har stått i Brekken da vi ikke har økonomi til å vedlikeholde den og drifte den på samme måte som det har blitt gjort tidligere. Da vedtaket ble gjort i 2008 om å sette løypemaskina i Brekken ble tur og løypeforeninga lovet tilskudd i to sesonger fra Aursundsfondet på 220 000 til drift av maskina. Tilskuddet har falt bort og dermed har ikke vi mulighet til å drifte skiløypene i Brekken på samme måte som før, sier Berggård og fortsetter.
– Vi er veldig glad for at den har blitt solgt til en av de som har jobbet som løypekjører i Brekken, så den vil fortsatt være tilgjengelig for brekkingene, men nå altså uten at den blir driftet via løypeforeninga, men i privat initiativ.