Vakteleggsåpe i Solnøkkelgården

Anna Lundquist Langen har god gammel juleplate på veggen i Solnøkkelgården. Foto: Tove Østby

Under årets Julemarked skal det være aktivitet i Solnøkkelgården på Nedre Flanderborg. I bakgården blir det bl.a. bålkaffe og underholdning. Det blir mulighet for publikum til å besøke dyra inne i fjøset, der er det kaniner, høner, vaktler og kalkun. Til julemarkedet har kona på gården, Anna Lundquist Langen laget spennende egenproduserte gårdsvarer, som vakteleggsåpe med ringblomst og angoraprodukter.

Anna Lundquist Langen trives godt på gården fra 1700-tallet.

Under Julemarkedet i fjor åpnet familien bakgården for publikum for første gang.

– I fjor hadde vi lyst til å åpne bare for artig, og det ble jo suksess. Det var veldig mye folk som ville innom å sjå. I år kan man nesten kalle det en ilddåp, fordi jeg har valgt å bli gårdskjerring, og starte selv, sier Anna.

Det var i sommer at Anna bestemte seg for at Solnøkkelgården skulle bli hennes arbeidsplass.

Under Julemarkedet blir det underholding i bakgården. I morgen, torsdag kommer Andreas Sandnes og spiller. Sønnen i huset, Peder Angel skal synge på fredag, da kommer også Siri Gellein og Terje Elven. Arnfinn Strømmevold kommer innom på lørdag. Og Unni Ryen kommer for å fortelle julehistorier på lørdag.

I Solnøkkelgården kan man finne nostalgi og minner om slik julen var før. Anna har alltid vært opptatt av det gamle. Hun liker det gamle og at tiden går litt roligere.

– Jeg er født for sent, sier Anna. Hun legger til at familien hadde aldri flyttet til et 1700-talls hus dersom de ikke hadde likt det gamle, og ville bevare det gamle. Anna synes det er viktig å samles rundt middagsbordet, så lenge det er mulighet til det. Døgnet har for lite timer for oss alle, men så langt det går skal det være mat som er laget fra bunnen av på bordet hos familien på Nedre Flanderborg.

På Solnøkkelgården er det ikke bare folka på gården som får mat som er laget fra bunnen. Det gjør også dyra.

– Vi må jo på en måte prøve å lage mat til dyra også. Vi er så heldig at vi får lov til å hesje på gården som John Arne er oppvokst på, på Østvangen på Os. Der hesjer vi høy til kaninene fordi at da vet vi hvor maten deres kommer fra også. Da får vi ta i bruk gamle tradisjoner. Jeg tror at produktene blir bedre da også når angorakaninene får spise godt høy, sier Anna.

Tradisjonene er viktig i Solnøkkelgården, det er noe som Anna brenner for, særlig i juletiden. Hun synes det er viktig å få til tradisjoner også til barna.

– Tradisjoner må vi ha, avslutter Anna.

Solnøkkelgården. Foto: Anna Lundquist Langen.
Anne med en av angorakaninene som er i fjøset. Foto: Tove Østby
Kalkun. Foto: Tove Østby
Høner. Foto: Tove Østby