Uventet veivalg av Armfeldt

Slik ser det ut ved Stene skanse i dag. For 300 år siden lå 1000 soldater her og ventet på Karolinernes angrep. Foto: Tore Østby

Lokale speidere har rapportert av karolinerne har satt kursen mot Stene skanse, og angrep er ventet når som helst. Det betyr at den svenske hærføreren har tatt sine mannskaper gjennom meget krevende landskap og tatt en stor omvei på sin vei mot Trondheim. Militære eksperter er meget overrasket over dette valget, og tror lange strabasiøse omveien kan ha svekket angrepsstyrken.

KArolinerne brente skansen i 1718. Disse markeringene i skogen viser hvordan forsvarverket var bygd opp.
Foto: Tore Østby

Danske vaktposter har lenge ventet et angrep gjennom Meråker eller Skjelstadmark lengre sør. Store vaktstyrker fra 1. Trondhjemske infanteriregiment har lenge ligget klar i grensetraktene sørover til og med Røros. Styrken, som er under komando av generalmajor Budde, betår av 2000 mann. Budde har nå gitt ordre om at soldatene skal komme inn til stene å forsvare skansen.

Slik det ser ut nå, er det usikkert hvor mange som vil rekke fram til skansen, før Armfeldt setter inn et angrep. Budde kom selv til Stene skanse i midten av august og befinner seg der nå sammen med drøyt 1000 danske soldater.

Karolinerne rapporteres å være slitne etter sin strabasiøse ferd gjennom veiløst og myrlent fjellandskap. Armeldts arme er trolig tallmessig overlegen. Det nærmeste dagene, eller kanskje timene, kan bli avgjørende for om Budde og hans menn klarer å stoppe det svenske angrepet på Trondheim.