Sukkeravgift er søt musikk

Johan Bellgran Foto: Tore Østby

Johan Bellgran skjøt sukkerfuglen da han etablerte Sukkertoppen i Funäsdalen 26. februar i år. Folk strømmer til søtsakene fra Rørosområdet.

Oppildnet av suksessen i Funäsdalen, og den norske regjeringen, vil han nå etablere en hel kjede av Sukkertoppenbutikker, nær Riksgrensen. Søta bror deler gjerne på søtsakene.

Sukkeravgiften har slått ut kraftig på søtsakprisene og brusprisene i Norge. Når du kjøper en stor Freia melkesjokolade i butikken til fullrpis (ca kr. 40,- ) betaler du 13 kroner til staten i avgifter. Kjøper du en brus tar staten er 26% av det du betaler i Norge avgift til staten.

Den nye sukkeravgiften skulle gi staten 2 milliarder i økte inntekter. Slik blir det ikke.  Veksten i handelen på nett og i Sverige gjør at inntektsøkningen blir langt mindre. Noen mener konsekvensene av avgiften, gjør å tapet totalt sett blir større også for staten. Det finnes ingen oversikt over hvor myen butikkene på Røros taper på den nye avgiften.

Sukkeravgiften kom som en overraskelse i budsjettprosessen, og var ikke oppe i valgkampen, eller den politiske debatten, før den plutselig ble vedtatt i budsjettforliket. Det er omdiskutert om den nye avgiften er en ren inntektsgivende avgift til staten eller et helsepolitisk grep. Sukkeravgift er et noe misvisende begrep, siden den nye avgiften også er pålagt en del varer som ikke inneholder sukker.