Kjell Morten Hansen får instruksjoner fra Ole Harald.

Større naturopplevelser og mer trim med elsykkel

Annonsørinnhold

– Salget av elsykler har gått over all forventning de siste årene, og 2022 ser ut til å bli enda et rekordår, sier Jørn Engzelius, daglig leder på Røros Sport i Bergmannsgata.

Det er nok litt ‘smittsomt’ med elsykkel. Folk blir inspirert av venner og kjente som har store naturopplevelser fra sykkelsetet. Mange av våre kunder har fått seg en aha opplevelse etter at de har kjøpt seg elsykkel. Verden åpner seg når man kan komme langt for egen maskin, kun med litt hjelp av et batteri, sier Jørn Engzelius, daglig leder på Røros Sport.  

Mange års erfaring med sykkel 

Etter mange år i elsykkel-bransjen sitter Røros Sport inne med mye kunnskap som de ivrer etter å dele med sine kunder. Alle som jobber her kan elsykkel, men Ole Harald Berntsen som jobber i kjelleren har fullt fokus på sykler denne årstiden. Ole Harald har veiledet mange Rørosinger gjennom sykkelkjøp de 21 åra han har jobbet her og rørosinger og hytteeiere setter stor pris på hans ekspertise. 

Elsykkel er ikke for de late

Damene var først ute til å kaste seg på denne trenden.

– Noen karer tenker nok at de bør sykle tradisjonell sykkel og få inn litt trening, men det gjør man absolutt med en elsykkel også. Det er ingen moped. Man må trø, men man kan velge når det skal gå litt fortere og om man vil ha litt hjelp i bratte bakker. Når man får litt drahjelp kommer man seg lengre og høyere, og man har muligheten til å se, utforske og oppdage nye områder som kan være utenfor rekkevidde med en manuell sykkel, forteller Berntsen. 

På vei ned fra Storwartz. Foto: Lusie Skott.

Rekkevidde

– Kundene våre er opptatt av at batteriet har lang rekkevidde. Rekkevidden på en elsykkel varierer og blir påvirket av faktorer som vekt av syklist og bagasje, lufttrykk i dekkene, om det er sti eller asfalt, eller om du sykler flatt eller i motbakke. Temperatur kan også være en faktor, og selvfølgelig hvor mye motorhjelp du bruker. Vi sier at en lading skal kunne vare en sykkeltur på 150-180 km som tar ca 7-8 timer. Det holder for de fleste. Skal man på tur som går over flere dager, tar man bare med laderen, forklarer Ole Harald.

Sykkelbatteriene har blitt veldig sterke og varer nesten lengre enn sykkelen. Ett batteri skal tåle over 1000 ladesykluser, men det er viktig å ta vare på batteriet. Det bør for eksempel oppbevares inne om vinteren og vedlikeholde-lades når det ikke brukes over lengre tid. 

Foto: Lusie Skott

Hvordan velge elsykkel

– Når det kommer en kunde som lurer på hvilken sykkel hun eller han bør velge, spør vi først hva slags bruk de trenger sykkelen til. De fleste bruker den på asfalt, grusveier og kanskje litt fine traktorveier. Da anbefaler vi en Hybridsykkel. Den har dempegaffel, et stort batteri, kraftig motor og passende dekk. Den fungerer til og fra jobb, men også på en ettermiddagstur til Storwartz, eller en langtur til Hessdalen, forklarer Ole Harald. 

– For kundene handler det om komfort, og det har produsentene vi jobber med tatt på alvor.  I dag har så og si alle sykler komfortable seter, men man kan kjøpe enda mer polstring om man føler det er nødvendig. Ellers er det viktig at man velger ramme som gjør at ergonomien føles rett for deg. Noen liker å sitte oppreist og andre foretrekker å sitte mer fremoverlent, sier Ole Harald. 

Vil man ha en elektrisk sykkel til stisykling og dårlige traktorveier trenger man en hardtail eller fulldempa sykkel. 

Gigant og Diamant

Elsykkel har vært et satsningsområde for oss i flere år nå, og vi har valgt å samarbeide med sykkelmerkene Gigant og Diamant. De har vi jobbet med i mange år og våre kunder er veldig godt fornøyd med disse merkene. De er ofte best-i-test og kundene kommer sjelden tilbake med problemer. 

Prøvetur

Ole Harald, Jørn og resten av gjengen på Røros Sport inviterer alle som er nysgjerrig på elsykler til å ta turen innom for å prøve. 

– Når noen ønsker å prøve en elsykkel går vi igjennom de forskjellige funksjonene sammen, før de tar seg en runde. Bakken opp Mørkstugata og til Rørosmuseet er fin for å forstå hvor mye hjelp en elsykkel kan gi i motbakker, sier Ole Harald. 

Fra Røros Sport opp til Rørosmuseet er det bratte bakker og både grus og asfalt man kan teste elsykkelen på.

En sykkelverden i kaos

– I hele verden har det de siste årene vært leveringsproblemer på sykler, men nå er det manuelle sykler vi strever med å få inn. Vi har heldigvis elsykler på lager, men vi kommer til å bli tom for flere modeller før sommeren er over, sier Jørn.

Hvor kan man sykle?

Det kommer ofte folk innom oss på Røros Sport og spør om tips til hvor de bør sykle. Vi foreslår gjerne Kongens, Olavsgruva, Aursunden rundt og Storwartz. Men vil folk ha enda flere tips er det vår supersykler Lusie Skott, som er ekspert. De to siste årene har hun syklet 1650 km på elsykkel i områdene rundt Røros og har blitt kjent med mange veier og stier og har best oversikt, sier Jørn.

Følg Røros Sport på Snapchat for å få turtips i sommer. Vi er også på Instagram og Facebook.

Sommer tider: (fra uke 27 tom uke 31)

Mandag – fredag 9 – 19

Lørdag 9 – 16

Søndagsåpent : 10/7, 17/7, 24/7, 31/7 og 7/8 Åpent 11-16

Kom innom oss i Bergmannsgata for å få elsykkelturtips eller for å prøve en elsykkel.