Foto: Tove Østby

Stor interesse for vaskarryssen

Det var en populær utstilling som åpnet på Rørosmuseet i dag. 185 personer var tilstede på åpningen av Per Sverre Dahl sin utstilling «Vaskarryss og bersa».

Skulptør Per Sverre Dahl har utstilling på Rørosmuseet. Foto: Tove Østby

Utstillingen ble åpnet av ordfører Hans Vintervold, som klippet den røde snoren. Arnfinn Strømmevold fremførte sin egenkomponerte låt «Vaskarryss». I tillegg var det taler av Sturle Kojen, og kultursjef Morten Tøndel. Og Kirsti Sæter leste om vaskarryssen.

– Dette er i overkant stor dag for meg. Jeg trodde ikke det kom så mye folk. Jeg er imponert, sier Per Sverre Dahl til Rørosnytt.

Her er noen glimt fra utstillingsåpningen.

Per Sverre begynte å jobbe med utstillingen i fjor. For å få til utstillingen har han gjort mye research i forhold til historien. Han har snakket med en del folk, funnet en god del på nettet, og Johan Falkberget har mye om vaskarryssen. Falkberget var vaskarryss da han var barn.

– Det er ganske mye jobb å få til ei slik utstilling. Det er like mye tankearbeid som jobb, sier Per Sverre.

Hver skulptur i utstillingen forteller en historie om barn i arbeid for Røros Kobberverk (1644 – 1977). Vaskarryss var guttunger helt ned i 7-års aldersom sto i skur eller under åpen himmel ved gruvene og vaska malm. Bersan var voksne gruvearbeidere.

Her forteller kunstneren Per Sverre Dahl historien bak skulpturene i utstillingen.

Foto: Tove Østby
Foto: Tove Østby

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest