Starter med hanegalkonsert

Daglig leder ved Røros Frivilligsentral Berit K. Sevatdal og daglig leder ved Holtålen Frivilligsentral, Laila Kokkvoll. Foto: Tove Østby

20. og 21. september blir det arrangert Kulturfestival for seniorer. Festivalen er et samarbeid mellom Holtålen kommune og Røros kommune. I løpet av to dager kan publikum oppleve konserter, foredrag, utstillinger, Bergstadvandring, lokale matopplevelser, historie, humor og film.

Metusalemfestivalen som festivalen også blir kalt er en kulturfestival for seniorer, og en del av det interkommunale samarbeidet om Den kulturelle spaserstokken i Trøndelag. Dette skal være seniorenes egen festival, både som utøvere av ulike kulturaktiviteter og som publikum.

Dette er det niende året Metusalemfestivalen arrangeres i en trøndersk kommune. Festivalen ble startet i 2009 i Trondheim, deretter har den vært arrangert i Melhus, Bjugn og Ørland, Verdal og Levanger, Hitra, Midtre Gauldal, Rissa og Leksvik, Skaun og Orkdal og Stjørdal. I år er det Holtålen og Røros som er vertskap. I 2019 blir det 10-årsjubileum for festivalen i Trondheim.

Hanegalkonsert

Røros Seniorkor med dirigent Oskar Tørres Lindstad. Foto: Tove Østby

Årets festival starter med Hanegalkonsert med brunch på Røros Eldresenter, på torsdags formiddag. Konserten er ved Arnfinn Strømmevold og Røros Seniorkor. Dette er en konsert som er åpen for alle og det er gratis inngang. Det er påmelding til Røros Frivilligsentral innen 14. september.

Brennende minner

Grete Haagenrud var en av deltakerne på EKM 2016. Forfatteren leste fra sin egen bok om Sofie og Kathrine. Foto: Tove Østby

 

På kvelden torsdag vises filmen «Brennende minner», på Røros kino. Filmen forteller den vanskelige og såre historien om det å være krigsbarn til alle tider. Publikum møter seks tidsvitner som ble flyktninger i eget land høsten 1944, og er med på deres sterke møter med barn i Finnmark og Nord Troms i dag hvor av flere er flyktningebarn. Blant tidsvitnene er forfatter Grete Haagenrud som i bokform har skildret sine egne evakuerings-opplevelser.

Konsert med John Ole Morken og Lajla Renate Buer Storli

På kvelden torsdag blir det også konsert i Hovet i Ålen. John Ole Morken og Lajla Renate Buer Storli er begge allsidige folkemusikere. Publikum får høre både vanlig fele og hardingfele, samt gitar og sang. De liker å formidle norsk folkemusikk i sin rene form, men også med litt nyere og oppdatert form. Det blir servering en time før forestillingen.

Fredag 21. september er hoveddagen for festivalen. Det er sendt ut invitasjon til seniorer i hele Trøndelag til å delta på festivalen denne dagen. Arrangørene håper det kommer besøk fra hele fylket.

Fredagen starter med buss fra Røros jernbanestasjon til Gammelgården i Haltdalen om morgenen. Der blir det åpning med en salutt ved Holtaalske Skieløber Compagnie.

Gammelgården

Gammelgården er Haltdalens første prestegård, og ble bygd på begynnelsen av 1700-tallet. Små og store hendelser preger historien til Gammelgården. General Armfeldt og hans karolinere overnattet her julenatten i 1718. Kong Oscar II og dronning Sofie gjestet stedet etter at de var kronet i Nidarosdomen i 1873. Den gamle urtehagen er også satt i stand, og har fått form som en renessansehage som var vanlig midt på 1700-tallet.

Foredrag ved Frode Lindgjerdet

Frode Lindgjerdet er en norsk historiker, foredragsholder og forfatter som til daglig arbeider som rådgiver, utstillingsformidler og formidler ved Rustkammeret i Trondheim. Frode skal holde et foredrag om Armfeldts historie i Trøndelag. Etter foredraget blir det vrimletid med historiepåfyll, musikk og biteti, og det blir mulighet til å se litt på de ulike utstillingene i Gammelgården.

Armfeldtsutstilling

I 2018 er det 300 år siden karolinerarmeen under kommando av genreal Armfeldt la ferden mot Trondheim for å ta over Norge. I den forbindelse er det laget en ny, permanent Armfeldtsutstilling i Gammelgården.

Operasjon Lapwing

Operasjon Lapwing var en sabotasjeaksjon under 2. verdenskrig med Rørosbanen som mål. Utstillingen gir et bilde på sabotørenes hverdag, arbeidet de utførte og konsekvensene for okkupasjonsmakta og sivilbefolkningen.

Holtaalske Skieløber Compagnie

Utstillingen viser bekledning og utstyr, og forteller historien om Compagniet som ble opprettet omkring 1717 for å sikre grensen mot Sverige.

Haltdalen nye stavkirke

Rett over veien for Gammelgården ligger Haltdalen nye stavkirke. Kirka er en kopi av Haltdalen stavkirke fra ca. 1170. Denne står i dag på Trøndelag folkemuseum Sverresborg. Stavkirka ble vigslet i 2004.

Musikk ved Polkagrisan

Polkagrisan Toraderklubb ble startet av 6 glade musikanter høsten 1995. I dag teller gjengen 16 stykker, med musikere fra Støren, Singsås og Haltdalen. Polkagrisan har gitt ut to CD-er, en i 2004 og en i 2011. Det skal også være bokutsalg i 2. Etg i Gammelgården.

– Håper at folk benytter muligheten og møter opp. Rørosingene kan også ta turen. Artig at bygdene kan gjøre noe sammen og besøke hverandre sine arrangement. Det går buss frem og tilbake som man kan være med, sier daglig leder ved Holtålen Frivilligsentral, Laila Kokkvoll.

Foto: Tove Østby

Etter at programmet i Haltdalen er ferdig går det buss tilbake til Røros. Her blir det mulighet til å få med seg historie, eller om man ønsker det shopping. Festivaldeltakerne kan velge mellom tre alternativ:Bergstadvandring, besøk på Rørosmuseet Smelthytta eller opplev Røros sentrum helt på egen hånd.

 

Før festivalen fortsetter på Storstuggu blir det guidet gåtur fra Stangvekta på Malmplassen til Storstuggu.

Panter Tanter, Tiger onklene og lokal matopplevelse

Fredag ettermiddag blir det konsert med Panter Tanter og Tiger Onklene – eller de «Grå Pantere» som de også kaller seg. I følge arrangørene trekker bandet frem sjelsettende sanger fra egen barndom og ungdom. Sanger som «La meg være ung», «Marina», «Voi Voi» og «Billy Bryant».

– Dette blir en livat forestilling, sier daglig leder for Røros Frivilligsentral, Berit K. Sevatdal.

På Storstuggu blir det servering av lokal mat og drikke. Fra Storstuggu blir det spasertur til Røros kirke.

Konsert med Sønvis

Festivalen blir avsluttet med en konsert med Sønvis i Røros kirke. Gruppen består av Vegar Dahl, Jo Ryen og Kirsti Sæter. Musikere som har sett sitt preg på musikk- og kulturlivet i Røros og Nord-Østerdalen i mange år, både som musikere, komponister, tekstforfattere, skuespillere og formidlere. Til konserten i Røros kirke tar de med seg Olav Kjernmoen og Jonas Østbyhaug på henholdsvis fele og bass, og sammen lover Sønvis ei stemningsfull avslutning på årets festival. Etter konserten går det buss fra Malmplassen til Holtålen.

Institusjonskonserter

Både torsdag og fredag vil det bli gjennomført konserter på sykehjem i begge kommunene. Disse konsertene er kun for beboere og pårørende.

Dagpass

Under festivalen er det dagpass som som gir inngang til samtlige arrangement på fredag. Dagpasset inkulderer også mat/servering der det er oppgitt i programmet. Festivalen har to typer dagpass, med og uten buss.