Sommerskole på Røros

Forskerfabrikken kommer til Røros, og etablerer sommerskole. Forskerfabrikken ble grunnlagt i 2002 av biokjemiker Hanne S. Finstad. Forskerfabrikken håper at nesten 6000 barn skal delta på årets sommerskoler, fra Kirkenes i nord til Farsund i sør, og en av de nye sommerskolene i år er på Røros. Sommerskolen er for barn som skal opp i 5.-7. trinn til høsten, og varer i fem dager.

Tema for sommerskolen 2016, er Stjernestøv, elektrisk magi og den usynlige verden 2016.Fabrikkens visjon er at forskning skal bli en like naturlig fritidsaktivitet som for eksempel fotball og teater. Aldri før har så mange barn ønsket å forske i sommerferien som i år.

– Behovet for teknologi- og realfagskompetanse vil bare fortsette å øke. For å møte dette behovet er vi nødt til å starte tidlig med å skape positive holdninger til fagene på fritiden. Det gjør vi på sommerskolen, sier Finstad til Rørosnytt.

Slik presenterer hun sommerskolen:

Forskning viser at det er mange forhold som påvirker barns interesse og realfagskompetanse. Mestring i skolen er ikke nok for å rekruttere flere realfagshelter i fremtiden. Forskerfabrikken har som målsetning å stimulerer barns interesse for fagene også på fritiden. Sommerskolen har en praktisk tilnærming til realfagene, og det gjøres mange eksperimenter og forsøk.

På nittitallet falt søkertallene for realfagene, men nå er realfag i vinden som aldri før. Barns kompetanse i fagene skal styrkes gjennom enda flere realfagskommuner, mer naturfag i skolen og nye talentsentre i året som kommer. Den sosiale entreprenøren Forskerfabrikken er med og bidrar til realfagsløftet på fritiden.

– Vi har tradisjon for å trene kroppen vår på fritiden, men det er minst like viktig og gøy å trene hjernen, sier fabrikksjef i Forskerfabrikken Hanne Finstad. I følge forskning må barna få oppleve realfagene utenom skolen, på tvers av plattformer som TV, vitensentre og andre fritidstilbud. De trenger realfagsforbilder, og en kultur som forteller dem at det å være ”nerd” er kult. Unge forskerspirer er helt avhengig av en felles arena hvor de kan dyrke interessen sin. Vi må skape det samme felleskapet som finnes i idrettslag rundt forskning også, sier Finstad.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest