Smelthytta 30 år

Foto: Tore Østby

Tirsdag 12. juni er det 30 år siden Rørosmuseet Smelthytta ble åpnet. Rørosmuseet markerer jubileet med kaffe og kake til alle som kommer innom på jubileumsdagen.

I morgen, lørdag 9.juni åpner utstillingen «Røros 1718». Dette er Rørosmuseet sin sommerutstilling. I 2018 er det 300 år siden de svenske karolinernes felttog i Trøndelag, et jubileum som markeres over store deler av landet, både i Norge og Sverige. Svenskene gjorde også sitt inntog i bergstaden Røros, på jakt etter mat, husly og verdifullt kobber. Karolinerne tok styringa over bergstaden i to uker.

Fotografen Svein Eggan og kunstneren Stian Tranung har fotografert, filmet og tegnet motiver fra Elden som har fredsbudskapet som bærende element. I anledning 300-årsjubileet ønsker de to å stille ut tegninger, fotografier og video fra stykket. De har invitert MiST Rørosmuseet til et samarbeid, der museet bidrar med å beskrive historiske sider av rørossamfunnet i 1718. På denne måten blir teater, fotografi, tegning og historisk materiale knyttet sammen på en spennende og lærerik måte. Utstillingen skal stå til 2. september 2018.