Foto: Tove Østby

Skal stoppe mikroplast

Røros IL er en av fotballklubbene i Midt-Norge som får støtte til granulatoppsamling. Det er Sparebankstiftelsen SMN som gir over tre millioner kroner for å samle opp granulat fra kunstgressbaner i Midt-Norge. Nå er pengene fordelt på i alt 36 fotballklubber i Midt-Norge, som får penger til å hindre at gummikulene havner ut i naturen.

Pengene går til innkjøp av filter som monteres i avløpskummer for å fange opp gummikulene og til rensestasjoner hvor spillerne får børstet fotballskoene fri for kuler.

I følge Granulataksjonen forsvinner flere hundre tonn granulat i naturen hvert år. Gummikuler fra kunstgressbaner (også kalt granulat), er den nest største kilden til utslipp av mikroplast og marin forsøpling. Bare her i Midt-Norge spres flere hundre tonn granulat hvert år.

Granulatet havner fort i kummene langs banen, og spres utenfor banen gjennom snøbrøyting og ved at spillere drar med seg gummikuler utenfor banen.

Granulataksjonen er et samarbeid mellom Norges Fotballforbund (NFF) og Sparebankstiftelsen SMN. NFF har som ambisjon å redusere svinn av granulat fra norske kunstgressbaner med 90 prosent innen 2020.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn