Domus teaser
Kari Grotdal Brænd og Mariann Buås-Hansen. Foto: Svend Agne Strømmevold

På sykurs med Husflidslaget

Tirsdag arrangerte Røros Husflidslag sykurs for fjerde gang. Mange dukket opp og benyttet seg av muligheten til å lage, reparere og redesigne klær.

Leder i Røros Husflidslag, Kari Grotdal Brænd, forteller at Husflidlaget tradisjonelt har hatt mye fokus på veving og strikking, men at det i det siste har blitt mer søm og redesign.

– For det er jo sånn at det er kjempeviktig at vi tar vare på de klærne vi har. Da kan vi stoppe, sy om, og bruke fantasien i steden for at alt skal kastes, sier Kari, og forteller at Husflidslaget snart skal begynne å arrangere Fikselaug, hvor det handler om å reparere gamle klær.

Husflidlaget arrangerer strikkekurs, vevekurs, kurs i billedvev, sykurs, kurs i bokbinding samt sosiale arrangementer. Det er mye aktivitet i laget, og Grotdal Brænd forteller at hun er positivt overrasket over hvor populære tilbudene er. 

– Vi har fått en oppblomstring i det siste, og det har kommet mange nye og mange yngre medlemmer, sier Kari og poengterer at de gjerne vil få inn enda flere yngre og målrette seg mer mot ungdom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Husflidslaget møtes i tredje-etasjen i gulbygget på ungdomsskolen. Det var et bredt spekter av både kunnskapsnivå og alder blant de som hadde dukket opp. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Sykurset blir ledet av Mariann Buås-Hansen, som forklarer at de har kursdeltakere fra nybegynnere til erfarne.

– Vi starter med det grunnlegende: Størrelser på nåler, tykkelse på tråden, forskjellige kvaliteter på tråden, hvordan man spoler opp og trer maskina og andre grunnleggende ting, sier Buås-Hansen.

Mariann sier at det handler mye om å gi folk et lite spark så de kommer i gang. 

– Vi lærer mye av hverandre og inspirerer hverandre, for her gjør oflk alt fra å sy vesker til å sy festdrakt, sier Buås-Hansen.

Husflidslaget har nylig investert i nye symaskiner. Et bord fullt av symaskiner, stoff, klær og annet utstyr omringes av engasjerte kursdeltakere som jobber sammen, hjelper hverandre og utveksler erfaringer. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erik Sandnes Høsøien har nylig begynt å interessere seg for å sy, og merker en bratt læringskurve i starten. Husflidslaget er da riktig sted å begynne, forklarer Høsøien. Foto: Svend Agne Strømmevold.

Erik Sandnes Høsøien har ikke sydd siden han hadde formgivning på skolen, men forteller at han nå har tatt opp interessen, og har så langt deltatt på fire sykurs med Husflidslaget. 

– Jeg har startet helt fra scratch, forteller Erik.

Erik forteller at han prøvde å legge opp en bukse men at det endte med at han fikk en piratbukse, og det var da han skjønte at han kunne ha hatt nytte av litt hjelp på sy-fronten.

– Her lærer man mye nytt og det er kjempegod stemning. Her får man masse hjelp både til å lage nye ting og til å reparere, sier Erik. 

Sandne Høsøien forteller at det satt langt inne å begynne å sy, og sier at han nok tror at dety kan gjøre det for mange menn. 

– Jeg har kjent på at det å være kar og holde på å sy er ikke helt normen, men så er jo ikke jeg en som etterhvert har brydd meg så mye om norm, så når jeg nå hadde lyst så tenkte jeg at nå skal jeg bare gjøre det, sier Erik. Erik sier at han tror at for mange menn er nok terskelen høy for å begynne med sying som en hobby, men at det ikke er noe å være redd for, og at det bare er å begynne med det om man synes det er artig. 

Flere jobber md å redesigne klær. Her er en blanding mellom en dongerijakke og en strikkejakke. Foto: Svend Agne Strømmevold.