Nytt, vilt, vart, vakkert og gammelt som fjell

«Åarjede- fra sør».

Søndag 16. september blir det sørsamisk konsert på Storstuggu. Da kommer «Åarjede- fra sør» ensemblet på besøk med konserten «Nytt, vilt, vart, vakkert og gammelt som fjell». Ensemblet består av Marja Mortensson Trio, Frode Fjellheim og Quintus. Spennet er stort når disse møtes til ei musikkstund som rommer utsyn og innsikt. Her er det sørsamiske i fokus. Dette er et prosjekt som går i hele Trøndelag i høst, som en turné. De startet på Stiklestad i sommer.

Leder for Storstuggu, Atle Auran gleder seg til sørsamisk konsert på Storstuggu. Han tror konserten vil treffe publikum på en ny og sterk måte.

– Det er et veldig spennende musikalsk landskap de befinner seg i. Jeg tror dette blir en stor opplevelse, på sett og vis en annerledes opplevelse for publium. Det er veldig dyktige musikere som er med, sier Atle Auran til Rørosnytt.

På sin første turné i nye Trøndelag har fylkesmusikerne i Quintus fått med seg folkene og musikken de liker best. Bandet har utviklet en egen joikekvalitet i spillet. Sammen byr de på tettvevd inspirasjon i et landskap som varmer.

Quintus består av: Morten Schrøder/Hildegunn Øiseth – trompet, Sturla Hauge Nilsen – trompet, Anders Bast – saksofon, Elisabeth Fossan – trombone, Steffen Granly – tuba, Lasse Leo Ehn – trommer/perkusjon.

Marja Mortensson er en kvinnelig, sørsamisk joiker. Bare 23 år gammel har hun rukket å gi ut to album. Med seg i trioen har hun Daniel Herskedal og Jakob Janssøn.

Musikeren, formidleren og professoren Frode Fjellheim har i mer enn en mannsalder åpnet veien inn til den sørsamiske kulturen for folk.

I tillegg til Røros skal Åarjede- fra sør ensemblet besøke Stjørdal, Snåsa, Namsos og Bjugn.