Nå blir det kaldt

Foto: Tove Østby

I helga og de første dagene neste uke blir det kaldt på Røros. Det skyldes ikke at kald luft driver inn over oss fra Sibir, men at det blir stillestående luft og klarvær. Yr slår til med meldinger på ned mot -21.

Det er ikke kulde å snakke om i Rørossammenheng, men erfaringer fra tidligere tilsier at det blir mye kaldere. Klarvær over flere dager og netter og stillestående luft er den værtypen meteorologene bommer mest på. Grunnen til det er at «kuldegropeffekten» ikke ligger i ei gryte, og nederst gryta blir det kaldest. Det er mer sannsynlig at vi får temperaturer rundt -30 enn det Yr foreslår. Det kan fort bli en del kaldere enn det også.

Derfor kan det skille veldig mange grader mellom flyplassen og Hånesåsen. Dermed blir det kaldt nå. Det blir ikke Sibirkulde, men Røroskulde.

Stillestående luft og klarvær gir kalde dager ikke bare på Røros, men i et større området. Sibirkulde er et fenomen som oppstår når kalde luftmasser kommer i bevegelse fra Sibir, og siger inn over skandinavia. Skal vi kunne kalle det vi opplever her Sibirkulde, må bevegelsen skje såpass hurtig at kuldenivået holder seg igjennom den lange transporten.

Kulda vi opplever nå, oppstår mer på stedet på grunn av klarværet. Klarværet kommer på grunn av at luftsiget inn over oss kommer over land. Så snart luftsiget kommer inn fra vest, kommer det skyer laget av fordamping fra havet. Lufta som kommer da, er varmere i utgangspunktet, og skyene har en isolerende effekt.

Norge har gjennom vinteren varmere vær enn antall soltimer skulle tilsi. Det er ofte mer relevant å snakke om hav-varme over Norge i milde perioder, enn Sibirkulde når det er kaldt. Hav på alle kanter gjør at Svalbard ofte har høyere temperaturer og sjelden ekstremkulde, til tross for langt færre soltimer enn fastlandet.

I desember var snittemperaturen i Longyearbyen -4,9 grader. Kaldeste målte temperatur der hittil i år er -19,2. Sola treffer ikke Svalbard midt-vinters, og en lang periode treffer den heller ikke så mye av atmosfæren at det blir noen form for sollys der. Polarnatt kaller man det når det er fullstendig mørkt, og polarnatt defineres ved at sola er mer enn 6° under horisonten. I Longyearbyen varer perioden med polarnatt fra 11. november til 30. januar.

Hav-varme er godt å ha både på Svalbard og på Røros, selv om effekten er mindre her på grunn av avstanden til kysten..

Her er metereologenes forslag. Rørosnytt tror det blir en del kaldere.
Her er meteorologenes forslag. Rørosnytt tror det blir en del kaldere.