Foto: Rørosmeieriet

Mer enn bare et meieri

Annonsørinnhold

Rørosmeieriet har åpne dører hele året, men gleder seg ekstra til å ta imot gjester i sommer. 

I 2019 åpnet Rørosmeieriet egen kafé og butikk for at alle skulle få muligheten til å bli bedre kjent med meieriet og produktene deres. Året etter ble det også tilbudt omvisning til besøkende gjester hvor de fikk lære om og oppleve meieriets unike historie. Her får man bruke alle sansene for å få en bedre forståelse for hvordan produktene til Rørosmeieriet blir til, i takt med naturen.

Rørosmeieriet som er landets eneste heløkologiske meieri, ble startet i 2001 og har i dag 45 ansatte. De sender produkter til alle kanter av landet, og til og med til utlandet. Produktene blir brukt av stjernekokker som ønsker høykvalitets råvarer og nordmenn som har fått øynene opp for kvalitetsproduktene til Rørosmeieriet. 

Omvisning

Meieriet tar daglig med rørosinger, hyttefolk og turister på omvisning, hvor de får lære om hele melkeveien. Det hele begynner med microbene i jorda der kua beiter. De er superheltene i det økologiske kretsløpet. Det er fokus på kua, bønder og selvfølgelig Rørosregionens rike seterhistorie og hvordan den aktivt brukes i utviklingen av produkter. 

Underveis i omvisningen får man se produksjonslokalet hvor man kan følge prosessen fra melk til innpakket produkt. Denne jobben utføres av meieriets ansatte og maskiner. Her ser man håndverk og automasjon side om side. Det er et yrende liv i produksjonen og man får bedre forståelse for all jobben som blir gjort før favoritt-rømmen havner på frokostbordet. 

På slutten av omvisningen får gjestene muligheten til å være med å lage, og selvfølgelig spise, sitt eget meieriprodukt og  det er masse smaksprøver underveis. Omvisningen varer ca en time og passer for voksne og barn over 6 år. I tillegg til privatpersoner, tar de imot skoleklasser, bedrifter, lag og foreninger og andre som ønsker å bestille gruppeomvisning.

Et av høydepunktene på omvisninga er selvfølgelig å lage sitt eget produkt, og spise det. Foto: Marius Rua

Butikken

I butikken kan man kjøpe meieriprodukter. Å tappe sin egen melk på melkeflasker har blitt veldig populært. Da blir melka enda mer miljøvennlig og kortreist. Også er det jo nostalgisk.

En fornøyd kunde fyller Rørosmeieriets melk i egen melkeflaske. Foto: Rørosmeieriet

Ellers kan man finne økologiske og miljøvennlige produkter og minner som passer i hjemmet og som gaver. Et populært produkt er Røros Smør høvelen som er designet av Bjørklund som passer utmerket for å skjære skiver av det kalde gode Røros Smøret.

Varene i butikken kan man også handle på nett.

Kafé

Kaféen byr på enkel kafémat som tjukkmjølksvafler, eplekake, kaffe og økologisk softis produsert på Rørosmeieriet sin fløte. Den er det Hennig Olsen som har laget. Kafévertene Stian og Marte anbefaler gjerne deres hjemmelagde salte karamellsaus som topping. Man kan sitte inne i kaféen eller nyte maten ute i blomsterenga, hvor det er benker og bord.

Rørosmeieriets kokebok

Til meieriets 20 års jubileum i 2021 ble det laget en kokebok der 20 stjernekokker bidro med oppskrifter fordi de er glad i produkter fra Rørosmeieriet. Den kan man få kjøpt i butikken eller i nettbutikken.  

– Vi er ikke bare et meieri, men også en kulturbærer. Så da er det ekstra gøy og viktig å dele det vi vet og kan, sier markeds- og opplevelses leder Hilde Myhren. Vi ønsker rørosinger, hyttefolket og turister velkommen til meieriet i sommer. 

Butikken og kafeen er åpen mandag – fredag 9 – 16
og lørdager fra 9. juli til 6. august 10 – 15

Omvisning kan bestilles her.

Foto: Marius Rua