Maria og mormors koselige kafè

Mormor Målfrid Rossebø og barnebarn Maria Buseth Eggen har kafè i Apotekergården i sommer. Foto: Tove Østby

I over 20 år har Målfrid Rossebø hatt sommerkafe´i Apotekergården. I sommer er det barnebarna som driver kafeen, med god hjelp fra mormor. Først var det barnebarna Hanna og Hedda på 15 år som drev kafeen i tre uker. Nå er det barnebarnet Maria Buseth Eggen som er kafévert. Den lille koselige kafeen serverer kaffe og vafler, og det er mange turister innom i løpet av en dag.

Kafèvert Maria Buseth Eggen. Foto: Tove Østby

I tillegg til å være kafèvert er Maria også hestansvarlig for Elden i sommer. Maria sine oppgaver som hesteansvarlig er bl.a. å passe på at riktig hest er på riktig sted til riktig tid, og at alt utstyret er i orden. Når Maria ikke har mulighet til å være i kafeen selv er det mormor, Målfrid som stepper inn. Det er også mormor som lager vaffelrøren til de gode vaflene som blir servert. Tilbehør til de rykende ferske vaflene er jordbær eller bringebærsyltetøy og rømme.

– Jeg har ikke hemmelig oppskrift på vaffelrøren, sier mormor Målfrid Rossebø.

Apotekergården er fra 1835. Kafeen er i eldhuset som er fra samme årstall.

– Det var et bakstrom som var her, som de brukte før i tiden, sier kafévert Maria.

Apotekergården ble bygd av en kjøpmann. I 1850 ble det apotek i gården, og det ble apotek der frem til 1992. Apotekeren bodde i gården med familien sin, de hadde leilighet der som Målfrid bor i nå.

– Før gikk apotekeryrket i arv fra far til sønn, sier Målfrid.

– Det er veldig koselig å drive kafe´i Apotekergården. De fleste tar bilder, sier Maria.

Apotekergården er pyntet med blomster. Inne i kafeen er det bukett med sommerblomster på bordet, levende lys og varme på peisen. Kafègjestene har mulighet til å sitte både ute og inne. Det er både norske og utenlandske turister som kommer på besøk hos Maria og mormor. Kafeen har noen stamgjester som kommer igjen år etter år, bl.a. noen gjester fra Danmark.

– Det var noen her, som det var 9. året de var her, sier Målfrid.

Ute i Apotekergården er det pyntet med blomster. Det er mormor som har ansvaret for blomstene.

– Ja, jeg må ha litt blomster rundt meg. Jeg er fra Vestlandet og da er jeg vant med blomster, sier Målfrid.

Foto: Tove Østby