Øverhagaen bo- helse- og velferdssenter. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

+ Mangler pasientheis på badet

RS Servicenter

I tillegg til moderne teknologi som ikke virker, og støyende alarmer i hverdagen, er det andre valg som er tatt underveis i byggeprosessen på Øverhagaen som påvirker hverdagen til beboerne og de ansatte.

Et av disse valgene er hvilken type pasientheiser man skal ha på beboerrommene. Valget om å ha pasientheiser på hvert rom som ikke kan kjøres inn på badet kan virke som en ulogisk løsning. Vi spurte Bente Tellebon prosjektmedarbeider og tidligere leder for sykehjemmet om dette var et bevisst valg.

– Vi hadde en lang diskusjon rundt dette med valg av heis på rommene. Det er to typer heiser det var snakk om. Den med skinne rett til badet fra sengen, og den vi valgte med travers. Travers har større fordeler ved at den kan brukes på hele rommet, mens en skinne kan bare brukes fra seng til bad. En heis handler ikke bare om å nå toalettet på badet, hvis en beboer en så uheldig å falle i gangen her så kan vi bruke traversen til å hjelpe vedkommende opp igjen. Det er også mye enklere å flytte en pasient fra senga til en godstol med en traversheis, sier Tellebon.

Tellebon satt i en arbeidsgruppe hvor blant annet verneombud og ergoterapeut var med og bestemte hvilken heis man skulle gå for. Denne beslutningen ble tatt for over 18 måneder siden.

– Det var disse fordelene sammen med det etiske som gjorde at vi valgte traversheis. Men samtidig har vi forsikret oss med forsterkninger i veggen mellom soverommet og badet slik at hvis vi blir nødt til å ha heisen inn på badet kan vi kjøpe inn utstyr og da vil konstruksjonen tåle det, sier hun.

– Når du sier etiske grunner, hva går det på?

– Det går på det at å frakte en pasient i en heis fra senga og over lengre avstander inn på et bad, har etiske problemstillinger med seg også. Det var kanskje ikke dette som var hovedgrunnen, men det å ha den fleksibiliteten man har med en traversheis, sier hun.

– Medfører det riktighet at pasienter må gjøre sitt fornødne på en toalettstol inne på rommet på grunn av manglende skinne inn på badet på beboerrommene?

– Nei det stemmer ikke, da tar vi med toalettstolen over til toalettet. Hvis man har behov for å ha en heis inn på badet så går ikke det, men da bruker vi en toalettstol og tar med pasienten inn på badet. Vi ønsker jo ikke at beboerne skal bruke rommet sitt som et toalett, og jeg har tillit til at personalet ordner dette, sier Tellebon.

– Så det medfører ikke riktighet at beslutingen om å velge traversheis ble basert på estetiske vurderinger?

– Det ble ikke vurdert i det hele tatt. Det var funksjonaliteten. Vi så klart denne ulempen at med at den ikke gikk inn på badet, men vi har som sagt enda muligheten til å gjøre noe med det ut fra de forsterkningene som er lagt inn, sier hun.

– Hvor stor del av pasientene har behov for hjelp til å komme seg inn på badet?

– I den etasjen hvor vi har de sykeste pasientene så er det kanskje en tredel av pasientene som har behov for den hjelpen. Vi har valgt å legge skinnene på alle rom i nybygget mot i det gamle bygget hvor vi måtte flytte pasienten til det rommet som hadde slikt utstyr, sier hun.