Leverer drikke til hele landet

Jones Mikkelsen og Frank Norvik vider fram årets første julebrusflaske. Foto: Tore Østby

Røros er godt etablert som lokalmathovedstaden i Norge. Det er mye god mat i god drikke også, og drikke fra Røros levers til hele landet, både fra Rørosmeieriet og Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk. Spekteret er stort, og spenner fra melk til akevitt.

– Vi driver geriljavirksomhet for å overleve. Vi manøvrerer oss mellom de store aktørene som Ringnes og Hansa, og kjemper for hylleplass og tappetårn hver dag. Vi må være kreative for å lykkes, sier daglig leder Frank Norvik til Rørosnytt.

I de årene Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk har holdt på, har det blitt veldig mange typer drikke. På en hylle i kantina står det ett eksemplar av alle sammen. Det er ei lang hylle. og flaskene står tett.

Foto: Tore Østby

Det startet med seks øltyper som fikk navn etter viktige karakterer i Johan Falkbergets forfatterskap. An-Magritt, Bersens Bayer, Hovistuten, Johannes Konstknekt, Kølfogdens Kreklingporter og Spell-Ola Seiersøl. Så har det kommet flere varianter og flere merkelapper etter hvert. En av de største kundene nå, er Sabrura, og de kjøper øl med eget varemerke. Sabrura er en restaurantkjede som har spesialisert seg på Sushi og andre japanske retter.

Det produseres også flere typer brus på Røros i dag, og det var brus det startet med, for 118 år siden. I 1900 så Røros Mineralvannfabrikk dagens lys gjennom tett svovelrøyk fra Smeltehytta midt i Røros. Litt nedenfor Smelthytta, på andre siden av elva, på Flanderborg startet brusproduksjonen. Bringebærbrus, kirsebærbrus, bananbrus, rødbrus, selters, ingefærøl og taffeldrikk ble transportert ut fra fabrikken med brusbilene.

Det ble et avbrudd i brusproduksjonen på Røros, men nå transporteres drikke ut blant annet med en bil av samme merke, og i samme farger som i virksomhetens første periode. Det startet på nytt i 2009. Nå leverer Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk drikkevarer over hele landet i polutsalg, butikker og restauranter. I jula kommer mange til å kose seg med drikke fra lokalmathovedstaden.
Store fat må til når hele landet skal betjenes.
Foto: Tore Østby