Knivstukket og slått i Afghanistan

Salim Walizada

Salim Walizada er en av guttene som satt i mottak for mindreårige på Moan gård. Høsten 2017, kort tid etter at mottaket ble lagt ned, ble han pågrepet og sendt tilbake til Afghanistan. Han har blitt ranet, knivstukket, og fire ganger vært nær terrorbomber som eksploderte. Salim lever og går på skole, men han har hatt det svært vanskelig siden han ble utvist fra Norge.

Her går Salim sammen med andre gutter på Moan gård i 17. maitog på Røros 2017.
Foto: Tove Østby

Norge sendte Salim til Kabul. Der ble han plassert på et hotell der han kunne bo i to uker.

På den første dagen da jeg kom til Kabul, var hjertet mitt helt tungt. Da jeg kom ut av flyet, var alt som om jeg hadde vært i en drøm i fire år . Alt var motsatt. Jeg var veldig redd. Jeg kjente ingen, andre enn Abdul Waheed, sier Salim Walizada til Rørosnytt.

Salim traff på sin venn Abdul Waheed da han hadde vært på hotellet i 2 uker. Etter to uker måtte han ut av hotellet, og tenkte da han måtte forsøke å komme seg til provinsen han flyktet fra fire år før; Ningarhar der Jalalabad er administrasjonsby.
På veien til Jalalabad ble jeg stoppet av tre menn. De slo meg og stakk meg med kniv. De tok mobiltelefonen og alle pengene jeg hadde. Jeg våknet på sykehus etter å ha gjennomgått en operasjon, sier Salim. 
Han fikk god hjelp fra sine venner på Røros i denne kritiske tiden. Elisabeth Bekkos Holm, som Salim kaller mamma, hjalp ham, og satte ham også i kontakt med en mann som kunne hjelpe ham. På dette tidspunktet var Salim deprimert, og i ferd med å miste håpet.
Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli slik med meg. Mamma sendte meg nummeret til Nouryali. Han har hjulpet meg mye. Så sa mamma at jeg møtte finne en hybel, og det gjorde jeg. Etter noen dager sa mamma at jeg måtte begynne på skolen. Så gjorde jeg det, sier han, sier Salim.
Nouryali er en ungdom som også bodde på Moan Gård, men som ble sendt til Afghanistan høsten 2016, ett år før Salim ble sendt dit. Salim har også fått en venn i gaten der han bor, etter at han kom dit. Men han kjente ingen der fra før.
Salim sto 80 meter unna da bomben smalt. Han tok dette bildet med mobilen sin.
Jalalabad ligger 150 km øst for Kabul nær Khyber-passet. Byen har omlag  200 000 innbyggere. I byen skjer det jevnlig blodige terrorangrep. Første juli ble 19 mennesker drept av en selvmordsbomber i et attentat mot den eneste kandidaten fra sikh-minoriteten til parlamentsvalget som skal være i oktober. I likhet med mange andre terroraksjoner i Jalalabad, hevder IS å stå bak angrepet.
– Det er veldig vanskelig å leve her! Ingen har håp for fremtiden. Det bombes over alt. En gang var jeg ca 80 meter unna da det smalt. En annen gang ble en bombe sprengt på skolen. Jeg løper stadig til rommet mitt, og det er så mye stress. Det smalt også ei bombe på andre siden av gata i gata der jeg bor. Dere kan sikkert tenke dere hvor vanskelig er å bo i Jalalabad? sier Salim Walizada.
Siste selfie på Røros.

Salim snakker mye med vennene sine fra tiden på Røros.

– Jeg har ingen venner her. Jeg snakker med min afghanske venner fra tiden i Norge. Jeg snakker ofte med Elisabeth som jeg kaller mamma og med Liv Marit som jeg kaller bestemor, Charlotte, Gunhild og noen flere. Jeg elsker Røros. Jeg har lært om livet der på Røros. Savner gatene og Moan gård veldig mye. Jeg savner de ansatte som hjalp oss med alt mulig. Og folk på Røros smilte hele tiden til oss. Jeg savner Røros veldig, veldig mye. Jeg savner mine afghanske venner, bestemor og min kjære mamma, sier Salim.
Salim er svært usikker på hvordan det vil gå med ham.
– Jeg vet ikke hvordan fremtiden blir. Det er vanskelig å vite det. Tenker på et sted der man kan gjøre alt. I Afghanistan kan man gjøre alt hvis man har penger og kontakter og ingenting hvis man ikke har det. Det er korrupsjon overalt.
Røros❤️
Jalalabad er preget av mange år med krig.
Foto: Salim Walizada