Foto: Tore Østby

Klokkeklar fullmåne i kulda

Mens minusgradene tikker som taksameteret i ei drosje når du har lite penger, lyser en klokkeklar fullmåne over oss. Det er en sammenheng mellom det vi ser og kulda. men kanskje ikke slik vi tror.

Jeg har hørt det mange ganger, og sikkert sagt det noen ganger selv også. Når det blir fullmåne blir det kaldt. I følge meteorologene er dette overtro og tøys.

– Nei, det er bare tull! Det er ofte skyfritt når det er kaldt om vinteren og da ser man månen, men det har ingen sammenheng med at det er fullmåne eller om månen står høyt eller lavt, forklarer statsmeteorolog John Smits på yr.no.

Det er imidlertid en sammenheng mellom kulda og at vi ser månen så klart som i kveld. Fuktighet i lufta måles i prosent av hvor mye fuktighet lufta kan holde på. Går det over 100% faller noe av fuktigheten ned som regn eller snø. Hvor mye vann lufta kan holde på henger sammen med temperaturen.

Varm luft holder på mye mer fuktighet enn kald luft. Derfor snakker vi om relativ fuktighet. Enkelte ganger når temperaturen faller fort, faller det små lette snøfnugg fra skyfri himmel. Det er mengden fuktighet i lufta, som avgjør hvor klar lufta er.

Nå er det kald luft og en relativ fuktighet på 56%, og dermed er sikten fantastisk. Månen reflekterer så mye lys at det er umulig å se strukturene på månen med øyet. Dette gir også utfordringer når man fotograferer, fordi månen nå speiler svært mye lys. Kortere enn 1/10.000 sekund lukkertid må til for å få fram detaljene i månen på et foto.

Om det er kaldt der vi står og ser på månen, er det varmt på månen. På solsiden, som vi ser nå, er det opp mot 130 grader.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest