Starter førjulsturneen i dag

Sønvis: Vegar Dahl, Kirsti Sæter og Jo Ryen. Foto: Tove Østby

Sønvis starter førjulsturneen i Oslo i dag, 5.desember, i Kulturkirken Jakob. Fredag under Julemarkedet skal det være konsert i Røros kirke. Deretter blir det konsert i Alvdal kirke på lørdag, før turneen avsluttes i Dokkhuset i Trondheim søndag 9. desember.

I år er det tredje gang Sønvis har førjulskonsert i Bergstadens Ziir. Konserten heter «Bergfolkets julefred», og er en av fire konserter Sønvis skal ha på sin førjulsturné i desember. Sønvis består av Jo Ryen, Vegar Dahl og Kirsti Sæter. Dagens Sønvis ble etablert i 2015.

Bergfolkets julefred er et konsept der det kan tas inn forskjellige musikere. Det er noen som de spiller med ellers i året på andre ting, og det er musikere som er med bare på julekonsertene, noen blir med år etter år.

– Det er litt spennende å gjøre forskjellige ting, for da kan man jo få frem forskjellig musikk og forskjellige måter å utøve den på, sier Kirsti Sæter.

Musikerne som skal være med på årets konserter er: Olav Kjernmoen, som også er med Sønvis på ulike oppdrag ellers i året. Han er felespiller fra Alvdal. Hans Fredrik Jacobsen fra Tolga er med på fløyter, torader, saksofon og gitar. Ole Anders Feragen, han har ikke vært med Sønvis på førjulskonsert før, men Sønvis har spilt mye sammen med Ole Anders tidligere. Sønvis synes det er morsomt å ha han med igjen, og at han vil være med dem. Ole Anders spiller både bass og gitar.

– Det er det som er så fint med de musikerne som vi har hatt med og som vi skal ha med, at de er veldig allsidig. Det kan kle lydbildet vårt litt sånn som vi ønsker å ha det, sier Jo Ryen.

Mange av dem er også flinke til å synge, sånn at det er mulighet for å gjøre en del kor. Det er fint å fylle kirkerommet med flerstemt kor.

Egen musikk

Sønvis skriver en del musikk selv. Det var der det begynte litt med Sønvis i dagens versjon av gruppa. Alle tre er låtskrivere. Både Jo og Vegar har skrevet låter i flere år. Vegar hadde lyst til å skrive mer på norsk. Sønvis spilte inn «Tona» i 2016.

– Så lenge vi har låter selv, melodier og tekster som vi har lyst til å bruke, så har vi jo lyst til å få med det i en sånn sammenheng også. Selv om julekonsertene kanskje er litt vanskeligere slik, fordi veldig mange vil høre de tradisjonelle julesangene, og det skal de jo få, men det går jo an å høre dem i litt nye versjoner. Noen har fått nye tekster. Det er på norsk og svensk vi synger og spiller. Så det er noen amerikanske sanger som har fått norsk tekst, på dialekt, sier Kirsti.

– Jeg tror kanskje det har vært en av suksessfaktorene med juleturneene vi har hatt, at vi har overrasket litt med julesanger som folk ikke hører over alt ellers i løpet av juleforberedelsene og jula. Noen av de tradisjonelle sangene har vi selvsagt med, men jeg tror også at folk har satt pris på at vi har kommet med en del nye melodier og tekster som de ikke hører ellers, sier Jo Ryen.

Sønvis har lyst til å løfte frem noen låter som kanskje ikke er så kjent, men som de synes er veldig fin og som representerer veldig mye av det som de tenker på med jul. Det blir noen helt nye julesanger på konserten. «Julekortet» er en sang som Kirsti er veldig glad i. En svensk julesang som ikke er så kjent enda, men som er stemningsfull og vakker.

– Den er veldig fin. Den tar for seg det å være borte fra den man var eller er glad i. Den handler om ensomhet, som mange kan oppleve i jula, men den handler også om å glede seg over det som er nært her og nå, sier Kirsti.

Sønvis er kjemisk fri for den amerikaniserte julen. Det betyr ikke at de ikke hører på det selv, det er en del av julen det også, men Sønvis representerer noe annet. Julemusikken de presenterer er folketoneaktig med fele og fløyte, samtidig som både Ole Anders og Hans Fredrik kan gjøre veldig mye forskjellig, med klassisk og rytmisk bakgrunn.

Førjulsturné

Sønvis gleder seg til førjulsturneen. I Trondheim har de ikke hatt konsert tidligere, og de er glade for å få lov til å holde konsert i Dokkhuset.

Gruppa har spennende planer fremover. Noen spilleoppdrag er allerede booket for neste halvår. I tillegg planlegger de en plateinnspilling.

Utenom Sønvis er alle tre i full jobb, og det er et puslespill å finne tidspunkt for å møtes til øving.

– Det er ei drivkraft å gjøre egne ting. Hvorfor skal vi stå og covre og bruke andres låter når vi kan gjøre mye fint selv. Det å skape musikk og gode tekster er givende, og når vi får tilbakemeldinger om at musikken og tekstene våre setter spor hos lytteren, gir det en ekstra giv til å fortsette det musikalske arbeidet, sier Jo.