På verdensturné i tre år

Teater Krumspring viser førjulsteater i Gropa. Foto: Tove Østby

Morten Anda Berg er freelance skuespiller. I morgen, 15.desember skal han gi små og store julestemning med teaterforestillingen «Den vesle bygda som glemte at det var jul». Forestillingen vises i Gropa på Storstuggu. 

Morten er født og oppvokst på Røros. Han flyttet ut etter at han hadde gått allmennfag ved Røros Videregående skole. I 2006 startet han på Teaterlinja ved Romerike Folkehøgskole.

– Det var ett viktig år på folkehøgskolen, sier Morten Anda Berg.

Verdal Teaterhøyskole

Etter året på Folkehøgskolen gikk turen videre til Oslo. Morten startet på NISS – Nordisk Institutt for scene og studio; det som er blitt Westerdals i dag. Han tok faglig utdanning der han hadde ulike fag om teater. Så kom han inn på Høyskolen i Nord-Trøndelag, der han gikk i tre år.

– Det var tre år med mye arbeid. Vi hadde en flott lærer som het Sandra. Hun hadde vært teaterlærer i Paris, og utviklet fysisk inngang til teaterspråket, sier Morten.

På studiene jobbet de mye med maske- og tekstarbeid. Studentene samarbeidet med franske Philippe Genty, som de også hadde en avslutningsforestilling sammen med.

Etter at studieåret var slutt dro Morten og de andre studentene på verdensturné sammen med Philippe Genty. En turné som varte i tre år. De besøkte store plasser i Europa, i tillegg var de bl.a. en tur i Kina, Japan og Sør-Korea.

– Det var veldig gøy. Vi var masse ute på reisefot, og åt mye god mat, minnes Anda Berg.

Forestillingen «Forget me not» ble nominert til en pris i Frankrike. Prisen er motsvaret til Heddaprisen i Norge. Forestillingen er uten ord, og passer for alle. Det er en åpen forestilling med slapstick og dukker. Morten hadde en dukke av seg selv som var like stor som han.

Den vesle bygda som glemte at det var jul

Etter verdensturneen kom Morten hjem til Norge. Han spilte en gris i «Barneteateret vårt» sin forestilling «Konglesugeren» i Ålesund, og i Molde spilte han julenissen i «Snekker Andersen og julenissen».

Etter hvert ble Morten med i prosjektet med Den vesle bygda som glemte at det var jul. I utgangspunktet var det Per Magnus Barlaug og Jon Arne Arnseth, som hadde vært i New York sammen som lagde forestillingen. Morten ble med fire år etterpå. Morten og Per Magnus lagde en helt ny forestilling. Det var bare noen få elementer de tok med fra den gamle forestillingen.

De siste årene har han vært på turné med Teater Krumspring før jul og vist forestillingen som tar utgangspunkt i Alf Prøysen sin fortelling.

Selve stykket er det samme som fortellingen til Prøysen. Hos Teater Krumspring er det et tomannsteater med blanding av små pappfigurer. I stykket husker barna de viktige tingene, mens de voksne er for travel. Det er mye humor i stykket. Skuespillerne har god kontakt med publikum.

– Det er viktig når man spiller for barn, da får de være med på stykket. Engasjeres barna så føler de at de får en slags eierskap til det de ser, sier Morten.

Det er en ny runde med Den vesle bygda som glemte at det var jul i år. Dette er det tredje året Morten er med på forestillingen. Han er med på hele den kreative prosessen rundt stykket. Teater Krumspring som skal på en turné rundt i Norge før de avslutter på Røros i morgen.

– Det er alltid koselig å komme hjem, og spille på hjemplassen. Det er kjente fjes i salen, og det gir litt ekstra spenning. Det har gått veldig fint da, sier Morten.

Klovn

I høst har Morten spilt teater i Førde-området, og han har deltatt på Teaterfestivalen i Fjaler i Sogn og Fjordane. I samarbeid med Den kulturelle skolesekken har han spilt klovn i forestillingen «Om bare lyseblå kunne bli superhelt». Dette var en rolle Morten fikk etter ha vært på audition.

– Det er en klovneforestilling. Den er veldig åpen med publikum hele veien. og sensitiv på hvordan klovnekarakteren er, sier Morten.

«Om bare lyseblå kunne bli superhelt», er et stykke som handler om mobbing. Morten spiller en 6-7 år gammel gutt som blir mobbet på skolen. Han har lyst til å bli likt. Har lyst til å bli en superhelt, og få slutt på mobbingen. Bli respektert.

– Dette er en forestilling der publikum blir brukt masse. Det er den viktigste forestilling jeg har spilt, sier Morten.

Freelance skuespiller

Han er freelance skuespiller. Han må finne roller selv og delta på ulike audition for å få roller.

– Det er viktig å ha et godt nettverk. Å være freelance skuespiller kan være en slitsom tilværelse. Ofte er det 10 – 20 stykker som er inne til audition, og de er ute etter en spesiell type, sier Anda Berg.

Morten Anda Berg. Foto: Katja Lindeberg