Jul i historiske omgivelser

Driverne av Thomasgaarden: John Arne Langen - musikk og konserter, Marthe Nilsgård - daglig leder og Anne Lise Ødegård - mat og selskap. Foto: Tove Østby.

Historien til dagens drivere av Thomasgaarden startet høsten 2017. Da tok Fjelljentan AGAPE AS over som drivere av Thomasgaarden kafe og galleri. Men historien til gården  går trolig tilbake til slutten av 1600-tallet. Da ble gården brukt som bolig for gruve- og hyttearbeidere med fjøs og stall.

Nils Nilsen Hauge er den første eieren av Thomasgaarden, som man i dag kjenner navnet til. Han var født rundt 1700.

Det er Anne Margrete Thomas Indseth som har opphav til gårdsnavnet. Hun var gift med Anders Tronsmed som var en av eierne av gården. Anne Margrete var en av «Tåmås-folket».

Thomasgården var hjemmet til det kjente kunstnerparet Ela Monsen og Henry Solli. De etablerte bolig, verksted og galleri der. Det første verkstedet sto ferdig i 1962 og ble utvidet i 1978. Fortsatt finnes det mange minner fra Ela og Henry sitt liv i Thomasgaarden. Tone Hjertenes og Vegard Lie pusset opp gården i 2013.

Andre julen

Julen er en koselig tid på Thomasgaarden. I bakgården blir det pyntet med juletre. Under Julemarkedet skal det være bålpanne og servering av gløgg i bakgården. Og selvsagt blir det julebakst. Julen på Thomasgaarden startet 1. desember.

Dette blir den andre julen Fjelljentan AGAPE driver Thomasgaarden. I fjor hadde de «Barnas dag» før jul, og det blir det i år også. Denne dagen er det gratis pepperkaker og saft til barna. Nissemor kommer på besøk og leser for barna, og nissen kommer med poser med noe godt i.

I løpet av romjulen skal det være en konsert på Thomasgaarden kafe og galleri.

Historisk kilde: Bergstaden.org