Unge skuespillere fra Bergstaden Teaterlag deltok på Julegrantenningen forrige helg. Foto: Tove Østby

Premiere på Krystallslottet i kveld

I kveld, 6.desember er det premiere på Krystallslottet. Det er andre gang Bergstaden Teaterlag setter opp Krystallslottet før jul på Storstuggu. Prosjektleder for årets forestilling er leder i teaterlaget, Stig-Arvid Leinum. Han har mange års erfaring fra teaterlivet på Røros.

Stig-Arvid er oppvokst i Galåen. I ung alder var han med på Bergstaden Teaterlag sin forestilling «Karry Kalkun og frokostfrakken». Det var helt i starten av 1990-tallet. På den tiden hadde ikke hans interesse for teater helt våknet enda.

Leder for Bergstaden Teaterlag, Stig-Arvid Leinum. Foto: Tove Østby

I 1996 kom interessen for full, da var han 15 – 16 år gammel og ble med i Elden. De første årene var det kun Elden han deltok i, før han etter noen år ble med i en revy med teaterlaget. Siden har det vært mye teater for Stig-Arvid.

– Det er en interesse som har vokst, kommet naturlig, sier Stig-Arvid Leinum.

De siste 15 årene har han vært med på de fleste oppsetningene med teaterlaget. I de oppsetningene han ikke har vært på scenen har han vært involvert på andre måter.

Motorstopp

«Motorstopp» er den forestillingen Stig-Arvid synes det har vært morsomst å være med på. Det var noe nytt som teaterlaget ikke hadde prøvd før. Teaterlaget hadde hatt mange bra større oppsetninger på slutten av 1980-tallet og i løpet av 1990-tallet. Bl.a. «Bør Børson», «Café Cabaret» «Boing-Boing», «Det blå folket» og mange revyer. Motorstopp var et seriøst teater med mørk humor. Det var ett av de første prosjektene teaterlaget kjørte over flere år. Det startet med forprosjektering og det ble øvd over ett helt år, før forestillingen ble satt opp.

– Det dannet et helt annet grunnlag i forhold til det å lære litt mer om skuespillerteknikk, skjønne underteksten, skjønne hvorfor karakteren sier det han sier. Ikke bare si replikken fordi det står i manus at du skal si det, men faktisk forstå hvorfor du sier det. Det var en veldig artig prosess å være med på. En liten aha-opplevelse, ihvertfall for en slik amatør som meg, å få det litt mer proft i formene, sier Stig-Arvid.

Han legger til at det har vært mye artig. Det har vært mange revyer de har fliret langt ut på natta med. Bl.a. Tusche-oppsetningene de siste årene. Det har vært kjempe artig hele veien, dersom ikke hadde han ikke holdt på med det.

Krystallslottet

Bergstaden Teaterlag har satt seg som mål om å kjøre en årlig oppsetning for barn. De  siste forestillingene har det vært Karry Kalkun, og Putti Plutti Pott». I fjor ble «Krystallslottet» vist for første gang.

I utgangspunktet er Krystallslottet skrevet av Geirr Lystrup som ei lydbok, ei fortelling. Han laget musikk til og skrev ei større bok om det, så ble musikken til en konsertversjon som ligger på Spotify. Men Krystallslottet hadde aldri vært satt opp som teater før. Det var ei ekstra utfordring for teaterlaget at et så stort univers skulle komprimeres til en fin teateropplevelse. Lystrup hadde skrevet et utkast basert på konsertversjonen som et teatermanus som teaterlaget brukte som grunnlag på oppsetningen i fjor.

Foto: Tove Østby

– Det er mange utfordringer med å sette opp noe som ikke har vært satt opp før. Det var kjempe artig. Masse kreative folk i sving både på scenografi, kostyme, sminke, regi og musikk. Vi satte det opp i fjor, det var stor suksess, folk likte det. Det var noe annet enn Plutti, sier Stig-Arvid.

Krystallslottet er fortsatt en juleforestilling, selv om det ikke handler om julen med nisser og gaver. Det er jul i form av natur, mystikk og kanskje et lite spark mot kommersialisering av julen.

– Alt skal ikke være så pengestyrt, men tenke litt på det gammeldagse og underjordiske. Trekke inn litt naturmystikk rundt julen i stedet for gaver, penger og Coca-Cola-nissen som er trenden, sier Stig-Arvid.

Det er ting i forestillingen som skal løses litt annerledes i år enn i fjor. Forfatter Geirr Lystrup var på Røros og så fjorårets forestilling. I følge Stig-Arvid var forfatteren begeistret, og fikk nye ideer da han så Krystallslottet på ei scene. Som representanter for Bergstaden var regissør Dagne Olsberg, Åsmund Lockert Rohde og Karianna Sommerro på besøk hos Geirr Lystrup ei helg i mars, for å jobbe ut nye ideer til manus.

Regissør Dagne Olsberg. Foto: Tove Østby

Dagne Olsberg var regissør i fjor, det er hun som har den oppgaven i år også. Da teaterlaget skulle finne på noe nytt, etter at de hadde satt opp Putti Plutti Pott i flere år, ble Åsmund Lockert Rohde og Karianna Sommerro i Sommerrhode engasjert til å finne en ny forestilling, og de fant Krystallslottet. Åsmund og Karianna har også vært med under planleggingen av årets oppsetning.

I Krystallslottet er det så og si barna som har alle rollene, i motsetning til Putti Plutti Pott der det er tre barneroller og resten er voksenroller. Flere barn spiller en og samme karakter i Krystallslottet.

– Det er så artig å se barn som kanskje ikke har fått prøvd seg før, plutselig har vi fire barn som får lov til å prøve seg under en og samme forestilling både med solosang og replikker. Mange som blomstret helt vanvittig altså. Det skal vi opprettholde. Samtidig er det en par roller vi føler at det er fint dersom man har en voksen med. Vi vil jo at barna også skal jobbe med voksne, og samholdet som det skaper, sier lederen for teaterlaget.

Talent

Forestilling med Krystallslottet i fjor viser at teaterlaget har unge talent. Det er unikt i forhold til teater at barn fra 4 år og oppover til ungdom og voksen kan jobbe sammen.

– Vi har en fireåring og en på over 50 som står på samme scenen og spiller samtidig, sier Stig-Arvid.

Bergstaden Teaterlag er et amatørteater, men det er ikke den følelsen man har når man ser dem på scenen.

Elden-premieren 2018. Foto: Tove Østby

– Det gror godt oppi her. Røros er jo kulturkommune nr. 1, og det føler jeg at teaterlaget har vært med å bidra til at Røros er. Vi har hatt utrolig mange talent i lang, lang tid når det gjelder teater. Når de første talentene vi hadde startet det som nå er Elden. Arnfinn og Bertil skrev det, og de fikk veldig god hjelp ifra personer både foran og bak scene fra teaterlaget til å få gjennomført de første oppsetningene av «Det Brinner En Eld». i 1994, da «Det Brinner En Eld» startet hadde teaterlaget allerede hatt over 20 ulike oppsetninger siden oppstarten, og hadde derfor mye kompetanse som «Det Brinner En Eld» fikk god nytte av de første årene, sier Leinum.

Jubileum

Den spede begynnelsen til Bergstaden Teaterlag var revyen under NM på ski i 1977. Laget ble offisielt stiftet 19. september 1978.

Foranledningen til oppstarten av Bergstaden teaterlag i 1978 var Johan Falkbergets livsverk. I samarbeid med Riksteateret ble 100-årsjubiléet for dikterens fødsel markert blant annet med den stort anlagte oppsetningen av Den Fjerde Nattevakt i 1979, en forestilling som også ble vist to ganger i Oslo.

I høst feiret teaterlaget 40 år med oppsetninger. Jubileet ble markert med en film som hadde premiere 28. oktober på Røros Kino i Sangerhuset. Det er Stig Aspaas som har laget filmen. Han har filmet teaterlaget alle sine oppsetninger siden 1978.

Jeven Tuschke! med Bergstaden Teaterlag. Foto: Tove Østby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest