10-årsjubileum for Julemarkedet

Nissefar. Foto: Tove Østby

Julemarkedet på Røros har 10-årsjubileum i 2018. Det første Julemarkedet ble arrangert i Tufta i 2009, og den gang var det i underkant av 20 utstillere. I to år ble Julemarkedet arrangert i Tufta før det ble flyttet til Bergmannsgata. Årets julemarked blir arrangert 6. – 9. desember, og i år er det rundt 60 utstillere.

Røros Handelsstand hadde etterlyst et Julemarked lenge. Men det er en del arbeid å lage et slik arrangement og det var ikke bare å sette i gang. Anne Jorunn Løkken hadde Julemesse på Fjellheimen. Etter hvert ble det slik at Røros Reiselivslag, nå Destinasjon Røros med datterselskapet Visit Røros, Røros Handelsstand og initiativtakerne på Fjellheimen satte seg ned sammen og bestemte seg for at dette måtte de ta videre.

– Fokuset vårt er at det som ikke utvikles, det avvikles, sier Lillian Sandnes som er leder for Julemarkedet i jubileumsåret.

Publikumsoppslutningen var stor allerede første året. Etter hvert fant arrangørene ut at Bergmannsgata fortjente å ha Julemarkedet, fordi det er ei veldig fin og bred gate. Handelsstanden ble også inkludert litt mer enn da markedet var i Tufta.

– Det var koselig der også, men det er nå den lille plassen det er, sier Lillian.

Bergmannsgata

Siden 2011 har Julemarkedet blitt arrangert i Bergmannsgata. Til årets marked er det kommet rundt 60 utstillere, og hele Bergmannsgata og Sangerhuset er fylt med utstillere. De første årene fyltes gata opp fra nedre del og oppover, og Sangerhuset ble tatt i bruk.

Snøscena. Foto: Tove Østby

Snøscena har vært flyttet litt, men nå har den funnet sin plass nederst i Bergmannsgata. Hest og slede hører med til julen. Tidligere har det vært fra Finneveta, men fra i år flyttes hest og slede opp til Malmplassen.

Fire dager

I starten ble Julemarkedet åpnet på fredag, men etter hvert ble arrangementet utvidet med en dag. I år er det fjerde året på rad at markedet åpner på torsdag. Det er mange som ønsker at Julemarkedet hadde blitt utvidet med enda flere dager, men det er en del infrastruktur som skal på plass for å få til det. Ikke minst for utstiller som må være lenger.

– Fire dager det holder vi på nå, for vi vil heller utvikle det og ha et godt produkt, enn å utvide markedsperioden. På sikt kan det hende at vi utvider med enda flere dager, for det er en voldsom interesse blant publikum, både nasjonalt og ikke minst internasjonalt. Det vises jo bare med at Widerøe har satt opp ekstrafly, slik at det for første gang i år er mulig med dagsturer til Røros. Det viser stor interesse. Så det er mange forskjellige språk du kan høre når du går i gata på Julemarkedet, sier Lillian.

Det ekte

Visit Røros som er arrangør av Julemarkedet spiller på det som er ekte. De tar i bruk blant annet gatene og portvetene. I tillegg har Røros snø. Lillian tror at folk gjerne vil ha tilbake den nostalgiske julefølelsen, den gode gammeldagse.

– Alt er så oppkonstruert, og det er så mye stress. Her tar vi liksom tiden tilbake. Rein i gatan og jeg tør å påstå at vi har en ekte nisse. Nissen kan jo dukke opp over alt. Du har en stall her og et portrom der, det er rett og slett spennene, sier Lillian.

I pynten under Julemarkedet blir det kun brukt naturmateriale, fra is-lykter til granbar og juletre. Her er det ikke rom for plastikk. Cola-nissen får ikke komme til Julemarkedet på Røros. Her skal det være ekte fjøsnisser med strikket kofte og «labber».

– Det må vi holde på. Barna kan leke seg og være med å være litt nisser selv og gå rundt treet. Akkurat det gode gammeldagse, stressfritt arrangement i hele Røros sentrum, der det ikke er biltrafikk. Julemarkedet er en sosial arena for hele familien, sier Lillian.

Utstillere

Til årets julemarked er det stor pågang fra veldig mange bra utstillere. I følge Odd Arne Osflaten som har ansvaret for årets utstillere på Julemarkedet, blir det varer med identitet på årets marked. Nesten 100 % av utstillerne produserer sine egne varer.

– Det er ganske spesielt tror jeg på et slikt marked, sier Odd Arne Osflaten.

Det er mange lokale utstillere. I tillegg kommer det utstillere fra Sverige, Oslo-området og Trondheimsområdet. Julemarkedet på Røros har et bra rykte, og det er mange utstillere som viser interesse for å komme hit. Men det er en jobb for Odd Arne å finne dem. Han treffer dem, snakker med dem, sender invitasjoner og er på for at utstillerne skal delta på julemarkedet på Røros.

Det skal være en god balanse i forhold til det som selges. Der må det gjøres noen vanskelige vurderinger. Arrangøren tar med seg tilbakemeldinger fra utstillere fra forrige sesong, hva som gikk og ikke gikk. I fjor var det litt mye skinn. Hva folk etterspør spiller også en rolle. Det må være litt leker, litt husflid, litt fisk og litt kjøttvarer. I år er det et spennende spekter innen klær, fra vadmelsklær til det nyeste innen Norsk design. De fleste utstillerne ønsker å komme tilbake hver år. I tillegg er det alltid noen nye som Odd Arne prøver å finne rom til.

Sitteplasser

Det er viktig å ha et fint miljø i gata under markedet. I år er det fokus på å ha flere sitteplasser. Det er laget små lommer med fine, koselige miljø spredt opp igjennom gata, med reinskinn og bålpanner der folk kan sette seg litt ned og ta tiden litt tilbake.

Foto: Tove Østby

Pepperkakeutstilling

Også under årets julemarked er det pepperkakeutstilling. I år er utstillingen nede på Domussenteret. Både barnehager, skoler, bedrifter og private er blitt oppfordret til å komme med sine bidrag. Årets tema for pepperkakeutstillingen er «Julehuset». Det er 7. året det er pepperkakeutstilling på Julemarkedet.

Foto: Tove Østby

Sangerhuset

Det er ikke bare i Bergmannsgata det er utstillere, i Sangerhuset er det også utstillere.

– Hele Sangerhuset er egentlig et julehus, sier Lillian.

I 2. etasje er det kafé mens salen er fylt opp med utstillere.

– De utstillerne som vi har på plass for 2018, det sammen med den lokale handelsstanden med de små fine nisjebutikkene i gata, Domussenteret og det utvalget vi har på Røros fra før, så blir julestaden Røros en opplevelse, du faktisk må hit for å oppleve. Jeg synes ikke det er noe rart at folk kommer hit jeg, sier Lillian.

Hun ønsker at det kommer flere folk på søndagen. På lørdagen i fjor var det kanskje i meste laget med folk. Åpningsdagen torsdag trekker også mye folk. Lederen ønsker litt mer spredning på de andre dagene. Handelen blir koseligere dersom man velger en av de andre dagene, dersom man har mulighet. Lillian håper at det blir mange smånisser rundt omkring, og at mange blir med å skape stemning.

– Det er Rørosingene flinke til, sier hun.

Utstilleransvarlig Odd Arne Osflaten og leder for Julemarkedet, Lillian Sandnes. Foto: Tove Østby