Jordmor Janne Uthus og Eva Rose. Foto: Tove Østby

Jordmor Janne fikk bilder

Jordmor Janne Uthus ved Røros Helsestasjon, fikk i dag 5 bilder til å pynte veggene med på helsestasjonen. Janne fikk bildene av fødselsfotografen Eva Rose som var på Rørosbesøk med «Fødebilen». «Fødebilen», Norge rundt, er et trillende kunnskapsprosjekt. I ti uker skal Eva Rose og kjæresten Ole Jacob Johansen kjøre Norge rundt i bobil og gi bort 1000 fotografier til 70 fødesteder og helsestasjoner. Reisen er nå inne i de siste ukene.

Eva Rose sier at prosjektet har vært et eventyr så langt.

– Vi er egentlig ett av verdens beste land å føde i, vi har det trygt og godt her i Norge. Jeg er litt bekymret for at det går feil vei, vi går litt mer mot det medisinske. Jeg tenker at en fødekvinne ikke er en pasient. Fort så blir ho en pasient, det synes jeg er litt synd. Så for meg er det blitt veldig viktig det å prøve å bevare de små sykehusene, bevare de fødestuene som finnes igjen. For det blir nå lagt ned og lagt ned. Vi hadde 150 sykehus, nå har vi 48 igjen, og det går fortsatt bare nedover. Dette går utover tilbudet til de gravide. Jeg skulle ønske at de hadde mer tilbud, at de hadde et valg i fødsel. De kunne f.eks. velge hjemmefødsel dersom du føler at det er tryggest. At du har mulighet til å føde i vann, dersom du ønsker å bruke vann som smertelindring. Men det å føde i vann, det viser seg ikke å være så lett. Jeg tenkte at alle kunne det, for i Oslo har alle det tilbudet. For da klarer man å holde en fødsel normal, så fort man er i vann og kan bruke det som smertelindring så får du ikke mulighet til epidural. Alle de vannfødslene jeg har sett, de er så fine. Det ser så rolig og fint ut for babyen også. Så for meg så har det vært litt trist å reise rundt på mange sykehus der jeg ser at jordmødrene gjerne har lyst til å tilby vannfødsel, men de har ikke lov. De har badekar og de har alt på stell. De har jordmødre som har kompetanse som har lyst, men så viser deg seg det at det er en sjef som har bestemt at det ikke er lov. Så selv med kompetanse og badekar på stell så får ikke de lov, og det sjokkerer meg litt. For vi vil nå prøve å holde en fødsel så normal som mulig. Så viss kvinnen kan få det bedre, og kan bruke vann som smertelindring så synes jeg det skulle vært en selvfølge for absolutt alle fødekvinnene i hele landet, hele verden egentlig. Jeg fikk faktisk vite i går, når jeg var i Sverige, at det er forbudt i nesten hele Sverige å føde i vann, på grunn av en hendelse på 1980-talelt. Jeg har prøvd å nøste opp i den hendelsen, men det er ingen som kan fortelle hva som skjedde engang, nå må vi følge med i tiden, sier Eva Rose til Rørosnytt.

Etter at Eva Rose er ferdig med turen, skal hun fortsette å jobbe med sin fanesak.

– Min baby det er å få lov til å sette fokus på noe som jeg synes er så viktig. Jeg har lyst til å lage litt debatt, lyst til å røske litt rundt. Så er drømmen min å reise verden rundt, prøve å se hva de gjør rundt om i verden. Hva kan vi lære av hverandre. Hva kan andre lære av oss, hva kan vi lære av dem. Drømmen er bare å fortsette, og jobbe meg inn i fødselssystemet, og se hva man kan gjøre for fødekvinner rundt om i hele verden egentlig, sier Eva Rose.

Eva Rose sine fotografier, «Fødebilen» Norge rundt og boka «Fødsel», som hun ga ut i 2017 med forfatter Trine Dahlman, har fått stor oppmerksomhet i norsk og internasjonal presse. For å nevne noen: Good Morning, America, PopSugar, TV Haugaland, All4Maternity, Drammens Tidende og NRK Telemark.

Ole Jacob Johansen og Eva Rose. Foto: Tove Østby
Ole Jacob Johansen og Eva Rose. Foto: Tove Østby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn