Oskar Tørres Lindstad, Sigrun Selboe og den gammelnorske spælsauen Storm. Foto: Svend Agne Strømmevold.

I helga starter sommersesongen på Doktortjønna

Endelig blir det vanlig sommersesong i friluftsparken ved Doktortjønna.

Det var lenge usikkert om det skulle bli noe aktivitet på Doktortjønna i år, helt til Rørosmuseet fikk bevilget en million i driftstilskudd fra Kunnskaps- og Utdanningsdepartementet. 

Glad for å ha åpent

I år blir det vanlig sommersesong med dyr, og aktiviteter som fisking, lafting, tømmerrenne, pedalbåt og insektjakt. Rørosmuseets Sigrun Selboe og sommervert Oskar Tørres Lindstad legger ut om sommerens tilbud.

– Vi er jo veldig glad for at vi kunne ha åpent i sommer. Og særlig nå siden dette er den første sommersesongen på flere år som er normal, at vi kan ha tegnesaker inne her, vi kan ha bøker i biblioteket vårt som folk kan få lese og se på mens de sitter her. Alt dette har jo vært ryddet bort under Koronaen, så nå blir det ekstra artig å åpne igjen, forteller Sigrun Selboe. 

Ettersom Rørosmuseet egentlig ikke hadde planlagt å ha åpent i sommer, har planleggingsprosessen vært litt kortere i år.

– I fjor begynte vi tidlig på senvinteren med å legge planer for aktivitetene, forklarer Oskar, – Også jobbet jeg i to måneder med åpninga av området, mens i år har jeg bare hatt 14 dager til rådighet. Vi fikk ikke midler til å realisere de utviklingsplanene vi har for en helårs formidlingsarena på Doktortjønna, men millionen sikrer at vi kan ha et sommertilbud.

Møter med dyr

På doktortjønna i sommer kan man treffe på sauer, kaniner, høner og gjess, også kommer det kanskje til og med griser og kyr.

Når barnefamiliene er her, så springer jo ungene rundt som noen duracell-kaniner, forteller Oskar, – Og foreldrene er hakk i hæl og er litt stresset.  Så spør jeg – Vil dere være med og se på dyrene? og da ser du på dem at de lyser opp, og med en gang jeg har fått dem med innenfor grinda hos dyrene, så blir de helt rolig. Da får de disse møtene med dyrene, og koser og kjenner nærheten til dyr. Da snakker vi litt om dyrene, og hva de gjør, og hvordan de skaper noe som vi kan spise ut av det gresset som vokser opp av bakken. Så vi har mange av de gode samtalene med barn når vi har med dem rundt på de ulike aktivitetene.

– Det er veldig givende for oss også, innrømmer Selboe, – Vi synes det er veldig stas rett og slett, å ha en sånn arena og få være her og møte folk. Det er jo helt topp.

– De voksne koser seg med en is og en kaffe og ser på at ungene har det artig og er med ungene ut i båt og har en trivelig familiedag. Det er ikke noe mye jag, det er veldig nedpå stemning her, sier Tørres Lindstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Årets nyhet

I årets sommersesong vil det være mange varierte tilbud for barn og familier, og i tillegg til de vanlige aktivitetene, har Rørosmuseet en nyhet å by på.

– Det blir mulighet for å prøve den nyheten vi har på Doktortjønna i år. Vi har jo bestandig hatt båtliv på tjønna, med kanoer, robåt, og Elias-båten i perioder, men i år så stiller vi med splitter nye pedalbåter, så det er på en måte årets attraksjon.

– Det var gørrartig. Jeg har aldri prøvd det før, men fikk prøve det i går, innvender Oskar, – Så det blir nok en suksess ja, tror jeg. 

– Unger og voksne synes alltid det er litt stas å få komme seg litt utpå vannet. I så trygge og fine omgivelser som vi har her, og med pedalbåtene, tror jeg mange kommer til å få noen fine opplevelser, forteller Sigrun.

Aktiviteter

Selboe og Tørres Lindstad er enige om at det er noe spesielt med aktiviteter som har med vann å gjøre.

– Jeg vil spesielt trekke fram tømmerrenna. Det slo meg at der er det unger som springer opp og ned hele dagen omtrent, de kan holde på i timevis. Slippe små tømmerstokker i ene enden, også fyker tømmeret ned tømmerrenna, som er laget etter modell fra tømmerrenner i Femundsmarka. Unger synes det er helt fantastisk, forteller Selboe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tømmerrenna. Foto: Svend Agne Strømmevold.

– også tror jeg noe av det magiske er unger og vann, for unger og vann går godt sammen. Jeg har faktisk sett en unge i Tømmerrenna og, ler Oskar.

– Hver dag om sommeren har vi dagens aktivitet. Det er hver dag klokka to, og da er det ofte insektjakt på programmet, der vi låner ut håver til ungene så de får undersøke gresset der det sitter forskjellige kryp. Så prøver vi å artsbestemme dem med ungene, forklarer Selboe.

– Ungene bruker forstørrelsesglass og ser hvilken haletype eller om insektet har vinger eller ikke, sier Oskar.

– På dagens aktivitet har vi også ofte fuglekassesnekring, og da snekrer vi kasser, og prater litt om fugler og sånn. Humlekasser skal vi og lage, og da snakker vi litt om humler, forteller Sigrun.