Foto: Tom Gustavsen

Hvordan opplever samiske kvinner ikke-binær likestilling og kvinnehelse i Sápmi?

Det spørsmålet ønsker de to samiske organisasjonene Sámi NissonForum og Niejda svar på. Derfor går de ut i en felles undersøkelse rettet mot alle samiske jenter, kvinner og ikke-binære fra 16 år og oppover.

Den digitale undersøkelsen «Likestilling og helse i Sápmi» spres nå via epost og sosiale medier. Hensikten er å få svar på hvordan likestilling og kvinnehelse i Sápmi oppleves av samiske jenter, kvinner og ikke-binære fra 16 og oppover. Resultatene skal danne grunnlag for en handlingsplan for likestilling som skal legges frem for Samerådet og Sametinget i Sverige, Norge og Finland, samt for et prosjekt innen kvinnehelse.

Undersøkelsen, som varer til 15. juli og tar for seg store problemstillinger som mulighetene for å påvirke sitt liv som kvinne eller ikke-binær, innflytelsen i det samiske samfunnet, muligheten til å gjøre sin stemme hørt i majoritetssamfunnet og eksponeringen for div. typer vold.

– Vi håper mange vil svare på undersøkelsen, som vi laget på svensk, norsk, finsk og nordsamisk. Det er et viktig grunnlag for handlingsplanen for et mer likestilt Sápmi. Vi har også arrangert webinarer der vi har invitert samfunnsengasjerte personer. Enkelte temaer vi har tatt opp er ikke særlig framme i den offentlige samiske debatten. Stemmer fra webinar-samtalene vil også komme fram i handlingsplanen, sier Gudrun Eriksen Lindi, styremedlem i Sámi NissonForum.

I undersøkelsen er helseaspektet en viktig del. Spørsmålene har som mål å skape forståelse for hvordan samisk kvinnehelse ser ut, hvilke behov som finnes og hvordan kvinnehelse kan styrkes i nåværende og fremtidige generasjoner.

– Å forstå sin egen biologi og sykliske natur er grunnleggende for god helse. Med denne undersøkelsen ønsker vi å finne ut hvilke behov samiske kvinner har og gjenvinne kunnskap om tradisjonell samisk kvinnehelse. Dette er et steg mot mer bevisste og bedre informerte valg, sier Christine Olsen, styreleder i Niejda.