Foto: Emrik Jansson

Hva finns i Funäs?

Historie, fika og 300 km med langrennsløyper er bare noe av det du kan oppleve etter en times kjøretur til Funäs.

Funäsfjellet har mye tilfelles med geografien, floraen og faunaen i fjellregionen på norsk side, men det er mye annet som tyder på at man er over grensen og i et annet land. Trafikkskiltene er det første som forandrer seg. Så slutter dab radioen i bilen å virke og man får nostalgi av å leite etter radiokanaler på FM nettverket. Når den svenske radioverten begynner å prate, er man offisielt i Sverige.  

Å høre et annet språk, se forskjellige varer i hyllene på butikkene er rett og slett refreshing på godt norsk. At utlandet er så nærme glemmer vi kanskje innimellom.

Aktiviteter og opplevelser
Funäsdalsfjellet har mye å by på. Skal man opp i fjellene, ta seg en SPA-behandling eller spise en bedre middag kan det være lurt og ta en overnatting eller to. 

Visste du at det er 300 km langrennsløyper, 6 skiområder for alpint og 610 km med skuterleder i Funäsdalsfjellet? Eller at Fjellnäs og Eriksgården Fjellhotell år etter år blir nominert til Sweden´s best ski boutique hotel? 

Ta også en tur med FunäsGondolen. Med avgang fra Funäsdalen sentrum tar det bare noen minutter til toppen av Funäsdalsberget. Her får du en uforglemmelig utsikt over Funäsdalen og mulighet for å fika.

Foto: Emrik Jansson

Mer enn bare snus og vin
Mange nordmenn som bor eller har hytte i Rørosregionen tar seg en dagstur til Funäsdalen i ny og ne. Det er lettvint når det bare er en time å kjøre fra Røros sentrum. Når man i tillegg kjører gjennom vakkert landskap med fjell, fjellvann og fjellgårder om hverandre, blir kjøreturen en opplevelse i seg selv. 

På tur til Funäsdalen, blir det selvfølgelig litt handling. Her tilbys det mer enn snus, dagligvarer og vin. Butik Flava, Trolltrumman og Härjedalens Byggnadsvård, gir enhver med interesse for interiør og husflid stjerner i øynene. En ikke så godt bevart hemmelighet er keramiker verkstedet og keramikk utsalget Magasinet keramik. Keramiker Åsa holder til rett over veien fra Härjedalens Fjällmuseum og har drevet i 30 år. Hun lar seg inspirere av naturen og småfolket (vetter og tomter) i området.

Keramiker Åsa Cederberg skaper keramikk inspirert av lokal natur.
Foto: Ingvill Kaasin Montgomery

Fika
Mat må man også ha. Svensk fika, eller kaffe med noe attåt, er et must i landet hvor ethvert bakeri og kafé med respekt for seg selv, har ferske kanelbollar eller kanelsnurror. I Funäsdalen har bakeriene Nya Jonssons Konditori og Bakeri og Hemma hos Edith mye godt og by på. Som mange andre ting i Sverige er baksten kjent for oss nordmenn, men litt annerledes enn det vi får kjøpt hjemme. Så da er det bare å handle litt ekstra bakervarer for å få sverigetur-følelsen til å vare litt lengre. 

Ferske kanelsnurror fra Nya Jonssons Konditori og Bageri. Foto: Privat

Historie
Härjedalens Fjällmuseum ligger i hjertet av Funäsdalen. Der får man et innblikk i historien til Härjedalen og grenseområdene mellom Sverige og Norge. De har også utstillinger tilrettelagt for barn. Her møter du fjellbønder, samer og folk i hardt arbeid. Det finnes til stadighet nye program og utstillinger som gir nye perspektiv på livet på fjället. Har man ikke tid til å gå inn i museumsavdelingen, er det en nydelig museumsbutikk og en koselig kafé som kan besøkes. 

Foto: Härjedalens Fjellmuseum