Gleder seg til å åpne Rørosmartnan

Ambassadør Axel Wernhoff Foto: Tove Østby/Sören Andersson

Sveriges ambassadør til Norge, Axel Wernhoff har vært på Røros og er forelsket i den lille rare byen på fjellet. Han gleder seg til å åpne årets Rørosmartna, og ser Rørosmartnan som et symbol på Norge og Sveriges nære forhold.

Foto: Sören Andersson

– Våre to land har en unikt integrert økonomi, som jeg mener er en grunnstein i det gode samarbeidet landene imellom. Svenske bønder har i alle år kommet til martnan og solgt sine varer, sier Axel Wernhoff til Rørosnytt.

Sveriges ambassadør til Norge var et meget sannsynlig valg til å åpne Rørosmartnan i år, siden det er 300 år siden Armfeldt-tragedien. Selv har han et avmålt forhold til denne delen av Svensk historie.

– Den store nordiske krigen og Karl den tolvte er ikke noe vi er så stolte av i Sverige lengre. Det moderne Sverige begynte 1808-1809, da Bernadottene kom, og i det finnes ingen stormaktambisjoner. Det jeg synes er så fasinerende mellom våre land er hvor tett vi er knyttet sammen. Norge er Sveriges største eksportmarked. Det er enestående økonomisk enhet mellom de to landene. Vi er veldig integrert med hverandre. Det er stor kontrast fra tiden min i Midt-Østen, sier Wernhoff.

Axel Wernhoff kom fra det svenske generalkonsulatet i Jerusalem, da han tiltrådte som svensk ambassadør til Norge høsten 2014. En del av Jerusalemperioden var han også assisterende leder av FN-enheten for EU. Før det, hadde han tjent på ambassader i Kuala Lumpur og Wien, og i statsrådet og på utenriksdepartementets ministerkontor.

Sveriges ambassadør føyer seg til den prominente listen over mennesker som har åpnet Rørosmartnan med personer som Linda Hofstad Helleland, Jens Stoltenberg og Thorbjørn Berntsen, for å nevne noen.