Foto: Erik Burås / Studio B13

Frykten på Utøya

Massakren på Utøya er Norges store tragedie i moderne tid. Slik tragedier må bearbeides, og en del av denne prosessen er at det lages filmer. I år kommer det fire slike filmer, og Rørosnytt har vært på pressevisning for den første av dem; Utøya 22. juli.

Filmene som kommer, har forskjellige tema, og Regissør Erik Poppe tar tak i frykten. Filmen gir en nær skildring av ungdommenes og barnas opplevelse mens de ble jaktet på. Vi får del i ungdommenes tanker, og kamp mot panikken og for å overleve.

Senere kommer det til å komme filmer om smerten, sorgen og sinnet. Det kommer sikkert også til å komme filmer om massemorderen.

Etter å ha sett filmen gjør det vondt å skrive om det, og vanskelig å si noe fornuftig. Mine tanker går til de som var der, og alle de som mistet sine umistelige. Jeg må også innrømme at jeg, akkurat som da dette skjedde, blir sint. Jeg blir sint på massemorderen. Jeg blir sint på de som hver dag sprer hat på sosiale medier, og som bidrar til at noen kan komme til at det er berettiget å begå en slik forferdelig handling.

Deres opplevelse av denne politiske terroren kan vanskelig beskrives med ord. Jeg håper filmen kan bidra til vår medfølelse og omsorg for dem som er tilbake, og skape større forståelse for hvordan tilfeldighetene rådet over alles skjebner i det kaoset som oppstod da ondskapen slo ned, sier regissør Erik Poppe.

Utøya 22. juli gir en innsikt, som massemorderen kanskje ikke hadde, om hvor mye frykt slike handlinger skaper. Kanskje alle skulle tvinges til å se filmen som del av utdanningsløpet. Utøya 22. juli går på Røros kino fredag 9. mars samt påfølgende søndag og mandag.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest