Linn Stav. Foto: Privat

Fra Brekken til det nye Nasjonalmuseet

Klesesigneren Linn Stav utvikler sine egne produkter og har nettbutikk med salg av egne kolleksjoner. Nå selger hun produktene sine på det nye Nasjonalmuseet som åpnet i dag.

Linn Stav vokste opp i Brekken og på Røros, men har i voksen alder bodd i Oslo, Trondheim, Bergen og Brasil. Interessen for design har kommet etterhvert, men helt siden hun gikk formgivning på videregående har hun dyrket sine interesser innen kreativ formgivning og kreativ produktutvikling.

Kunst og tekstil  

Etter videregående tok Linn med seg både flyttelass og kjæreste til Brasil. Det ble et viktig opphold for brekkjenta da hun underveis i reisen tok et livsvalg i å jobbe mer med sine interesser for tekstiler og kreativt håndverk.

– I Brasil fant jeg ut at jeg ville ta en bachelor i tekstil, men for å komme inn der så er du nødt til å søke med portfolio, så da må du ha gjort en del prosjekter. Jeg hadde ett prosjekt som jeg hadde med fra videregående, men ellers kjente jeg at jeg ville gjøre nye ting. Jeg hadde jo mye tid til å jobbe med portfolio det året, og trengte den tida for å ha å sjanse til å komme inn på noe, forklarer Linn.

Etter å ha gjort ferdig portfolioen søkte Linn på flere kunstskoler, og det endte opp med at både hun og kjæresten Aleksander flyttet til Bergen for å studere.

Egen kolleksjon med norsk ull

Linn fortsatte og studere til bachelor i tekstil, men utdanningen var mer rettet mot kunst og tekstilskultpurer enn det var fokusert på design. Underveis i utdanningsløpet fikk hun øynene mer opp for kostymedesign, og besluttet å ta master i design heller enn i kunst. Dermed begynte hun og studere til master på kunsthøyskolen i Oslo.

– Jeg ville jobbe med noe som var litt mer konkret, for design er jo mer som problemløsning i forhold til ting i samfunnet, sier Linn. 

– Det tok litt tid før jeg fant ut at jeg ville jobbe med egne produkter. Mens jeg drev og søkte jobb en sommer så tenkte jeg at da er det fint å gjøre et prosjekt i tillegg, så da starta jeg å jobbe på en kolleksjon med cape. Det starta litt der og så lagde jeg en kolleksjon med fem caper, og så ble de solgt med en gang. Jeg syntes det var artig også begynte jeg å jobbe videre og lagde en ny kolleksjon med norsk ull, forteller Linn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Linn og kjæresten bor på et småbruk på Hadeland. Fra Linns studio på låven. Foto: Privat.

Naturmaterialer

Linn har nå utviklet sine egne produkter i ti år. Når hun lager et produkt, er det viktig at materialene hun bruker og prosessen er miljøvennlig og bærekraftig.

– I utgangspunktet så er jo det å lage et produkt ikke miljøvennlig. Jeg tenker at hvis jeg skal jobbe med det må jeg kunne bidra på en bra måte, så jeg er veldig opptatt av å bruke naturmaterialer så langt det lar seg gjøre. Jeg er også opptatt av at materialene skal være norsk-produsert, forklarer hun.

Småbruk og drivhuskirke

I 2016 flyttet Linn til et småbruk som ligger cirka en time nord for Oslo på Hadeland, hvor hun jobber fra verkstedet sitt på låven. Det er en tidligere husmannsplass på 18 mål som besto av et lite hus og en renoveringsklar låve da Linn og Aleksander flyttet inn.

– Vi har totalrenovert låven hvor jeg har laget meg et studio på det gamle høyloftet, og Aleksander har bygget seg et verksted i mur. Vi har også en trehytte som er Aleksander sitt gamle kontor som er blitt ombygget. I tillegg har vi fikset litt på huset og gjort mye med uteområdet, blant annet anlagt en dam hvor det bare var myr, sier Linn.

På småbruket har paret pusset opp og gjort i stand, og har alltid noen prosjekter på gang. For tiden holder de på med et omfattende drivhusprosjekt.

– Vi har kjøpt en kirke som vi har lyst til å gjøre om til drivhus. Kirka er en tømmerkirke fra slutten av 1800-tallet som nå står utenfor Horten. Vi er i gang med å rive den og skal sette den opp på småbruket til neste år. Da skal vi plassere den på en betongsåle med gjennomsiktige takplater, slik at den kan fungere som et drivhus. I drivhuset skal vi bygge et par soverom av halm og leire. På sikt ønsker vi å lage en gang mellom huset vårt og drivhuset, som knytter det hele sammen, forteller Linn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kirka som skal fraktes til småbruket og bygges opp igjen som drivhus. Foto: Privat
Linn på småbruket. Foto: Privat

Ullgenseren Røros på Nasjonalmuseet

Nå har Linn planer om å jobbe mer med markedsføring og utvikle flere produkter, og i sommer planlegger hun å teste ut naturfarging, hvor hun skal farge tekstiler med planter, mat og andre råmaterialer. Før det skal hun imidlertig selge flere av produktene sine på det nye Nasjonalmuseet som åpnet i dag.

– På Nasjonalmuseet skal jeg selge ullgenseren, Røros, laget av fin norsk lammeull. Genseren er vevd i Norge og sydd av meg i studioet mitt på låven. I tillegg skal jeg selge duftskulpturer. Keramikkskåler med leirskifer som man kan dryppe noen dråper med eterisk olje i, sier Linn.

Ullgenseren Røros. Foto: Privat
Duftskulptur. Foto: Privat