Forbønder og lasskjørere på åpningen av Rørosmartnan 2019. Foto: Tove Østby

+ Endringsforslag førte til støtte for Forbonde- og lasskjørerunionen

I formannskapet i dag ble søknaden fra Forbonde- og lasskjørerunionen om å delfinansiere forprosjektet «Forbonde- og lasskjørerunionen» tildelt 15 000 etter et endringsforslag gjorde at kommunen hadde igjen midler på næringsfondet.

– Jeg foreslår at Røros kommune tilbyr 15 000 i støtte. Dette er et veldig godt prosjekt som setter sammen en fin plan fra mange parter. Vi som vertskapskommune bør definitivt ikke si nei og hadde vi hatt mer penger så skulle vi innvilget full støtte, sa Guri Heggem (Sp).

I utgangspunktet hadde Heggem intensjonen om å avkorte både søknaden fra Grillhuset AS og Vauldalen Fjellhotell AS med 15 000 hver for å tildele disse midlene til søknaden fra Forbondeunionen. Imidlertid ble endringsforlaget nedstemt i saken om Vauldalen Fjellhotell. Dermed endte man opp med 15 000 kroner til søknaden fra forbøndene. Etter denne søknaden ble vedtatt er næringsfondet til kommunen tomt.

Saksopplysninger:

Søker er Forbonde- og lasskjørerunionen, en norsk-svensk forening bestående av 8 kjørelag. Formålet for foreningen er å være en felles arena for kjørelag der interessen for den gamle forbonde- og lasskjørerkulturen er grunnpilaren. Alle kjørelagene kjører årlig til Rørosmartnan.

Medlemmer av foreningen er Föreningen Forbonden Klövsjö (S), Dalarne Femund Forkörerförening S/N), Nord-Østerdal Lasskjørarlag (N), Trøndelag Kjørelag (N), Hestekjørere fra Tydal (N), Hedemarken Lasskjørerforening (N), Fron Lasskjørarlag (N) og Selbu Lasskjøreforening (N).

Lasskjørerkulturen og tradisjonen med lasskjøring var en viktig del av det historiske fundamentet for etablering av kobbergruvene på Røros, og har vært en viktig del av kulturhistoria helt frem til i dag. Ved den siste innskrivingen av Verdensarven Røros Bergstad og Circumferensen, ble vinterveiene og den brede og omfattende immaterielle kulturarven knyttet til dette miljøet, trukket frem på en ny og sterkere måte.

Fra gammelt av var det først og fremst bønder fra Härjedalen og Dalarna som stod for salg og bytte av varer mellom svenske bygder og Røros. Svenskene som kom, kaltes «forbønder» fordi de kjørte «for», eller lass, med hest og slede på vinterstid. Dette var den tids vinterveger.

Det siste halvåret har Forbonde- og Lasskjørerunionen (FLU) etablert ei arbeidsgruppe for å jobbe frem en søknad om et forprosjekt. Arbeidsgruppa består av 4 medlemmer fra kjørelagene, ledet av FLU’s styreleder Sigurd Svendsen, som også er leder for Dalarna Femund Forkjørerforening. Gjennom arbeidet er det jobbet mot ulike aktører for å styrke forståelsen av at det er behov for å få til et mer langsiktig og systematisk utviklingsarbeid.

Arbeidsgruppa ser det som helt avgjørende at det viktigste nå er å få ressurser til de som driver med lasskjøring. Grunnen er at de skal kunne være med på å utvikle kunnskapsgrunnlaget og påvirke det arbeide som skjer, før denne kunnskapen er borte. Arbeidsgruppa ser det også som helt avgjørende at det videre arbeidet skjer i tett samarbeid med og er forankret hos myndighetene på ulikt nivå og hos de ulike lasskjørerlaga.

Saksvurdering:

Prosjektet som beskrives er viktig for bevaring av en vesentlig del av Cicumferensens historie. Faren for at viktig kunnskap går tapt før denne blir forsvarlig dokumentert er i aller høyeste grad til stede. Prosjektet er veldig godt beskrevet og forankringen er god.

Røros kommune tar ansvaret med å være et verdensarvsted på ytterste alvor, men næringsfondet som det søkes midler fra er dessverre tomt. Saldoen på næringsfondet er
kr 0 – under forutsetning av at kommunedirektørens innstilling i de øvrige søknadene som er fremmet til behandling for formannskapet den 3.12.2020 vedtas.

Den endrete innstillingen:

Formannskapet i Røros kommune takker for søknaden til kommunens næringsfond og ser viktigheten av at forbond- og lasskjørernes tradisjon og historie ivaretas. Formannskapet innvilger kroner 15.000,- i tilskudd til forprosjektet. Dette er hele det gjenstående beløpet på kommunens næringsfond.  For utbetaling må det sendes utbetalingsanmodning til postmottaket i Røros kommune med dokumentasjon på gjennomførte arbeider og et enkelt prosjektregnskap med kopi av betalte faktura. Tilskuddet er gyldig til den 31.12.2021. 1 års forlenget arbeidsfrist kan godkjennes dersom det søkes om dette før den 31.12.2021.

Denne innstillingen ble enstemmig vedtatt.