En grønnere (og rimeligere) jul

Økonomien har endret seg denne høsten og vi går en vinter i møte der mange har behov for å stramme inn på julehandelen. Det kan by på utfordringer, men for miljøet er det en god nyhet. For det betyr antagelig at enda flere av oss går for gjenbruk når vi skal pynte til jul og finne gaver til familie og venner.

Annonsørinnhold: Vi er i en hektisk handleperiode, med innkjøp av mat, pynt og gaver, men det betyr ikke at vi må gå på autopilot og gjøre det samme som hvert år. Ved å vurdere litt andre muligheter kan man få til akkurat samme kosen med gjenbruk og rimeligere løsninger.

Positivt med brukte gaver
En undersøkelse som FINN og Norstat gjorde i 2021 viste at stadig flere nordmenn ønsker både å gi og få noe brukt til jul. 32 prosent var positive til å gi brukte julegaver, og nærmere 40 prosent positive til å få brukte julegaver. Hele 35 prosent svarte at de har gitt en brukt gave til jul. Det var en økning på over 30 prosent i forhold til i 2020.

Gaveinnpakning
I julen bruker vi enorme mengder glanset gavepapir. Det kan ikke gjenvinnes fordi det inneholder leire og fargestoff, så det må kastes i restavfallet. Derfor kan du heller bruke avispapir eller gråpapir og pynte opp pakkene med granbar, kongler eller lage dusker av restegarn. Ulltråd eller hyssing kan fint brukes som pakketråd. Gavelapp kan du fikse ved å klippe ut av en pappeske og pynte med litt miljøvennlig glitter fra butikken RørosBarn i Berg- mannsgata.

Matvett til jul – frys det ned i tide
En del julemat har kort holdbarhet. F.eks. kjøttpålegg og leverpostei som man ofte kjøper i store pakker til jul. Det er mye mat som kunne vært reddet (og penger spart) hvis den hadde blitt fryst ned før den ble dårlig. Del det opp i mindre pakker og frys ned, så kan du ta opp litt og litt gjennom jula.

Ikke glem og planlegge noen restemiddager.

Sortering i jula
På julaften lager vi mye avfall. Gavepapir, emballasje fra nye gaver som pakkes opp og tas i bruk. Et godt tips til familier som forbereder seg er å ha poser til både plast, papir og rest tilgjengelig på julaften slik at man orker å sortere. Og du, ribbefettet kan ikke skylles ned i vasken. Det kan du la stå til det stivner og så skrape det ned i matavfallet.

7 gode gavetips

  • Be om ønskelister fra dine nærmeste.
  • Gå sammen flere og spleis på større gaver.
  • Gavekort på hjelp med å fikse noe, til en felles aktivitet eller opplevelse.
  • Finn gaver fra brukt- butikkene i regionen (se fias.no for oversikt over hvor det er bruktutsalg).
  • Lag eller kjøp noe som kan brukes opp. F.eks. mat, godteri, såpe, krem.
  • Gavekort på reparasjon; enten ting du kan tilby å reparere, eller hos en reparatør. Oversikt over reparatører i Fjellregionen finnes på fias.no.
  • Dra på et lokalt julemarked eller julemesse og støtt lokale produsenter med årets julegaver.

God jul fra oss i FIAS!

FIAS – Fjellregionen interkommunale avfallsselskap

Bli kjent med vår hjemmeside og få svar på spørsmål du har om åpningstider, tømmedager, sortering og mer. http://www.fias.no