Bergstadens Hotel. Foto: Svend Agne Strømmevold

Bransjen reagerer på skjenketider

Under årets Rørosmartnan var skjenkestart klokken 13.00 mens det tidligere har vært 11.00. Flere aktører i utelivet reagerte på at innskrenkede skjenketider hadde negativ påvirkning på omsetningen, og etter årets arrangement har bransjen hatt et møte om saken.

Den 27. april vedtok kommunestyret å revidere alkoholforskriftens punkt om skjenkestart under Rørosmartnan, og nå ligger saken på høring. 

I et høringsinnspill signert hotellsjef ved Bergstdens Hotel, Christoffer Laugen, ble møtet referert til.

I referatet skriver han at mange av martnan’s gjester kommer fordi dette er et arrangement som i tillegg til handel er et sted  der de også vil få med seg utelivet som Martnan har tilbudt i mange år. 

– Skuffelsen var stor hos mange  da de fikk beskjed om at det ikke var mulig å kjøpe seg et glass vin eller øl til lunsjen, kanskje spesielt  hos dagsturistene som har tatt seg fri og kommer for å oppleve Martnas livet en dag.

40-50 meter kø
I referatet står det at flere av  skjenkestedene opplever at gjester kommer og oppholder bord fram til kl 13.00, da uten omsetning på bordet før 13.00. 

– Det er allerede en utfordring med nok sitteplasser til matservering, og i år ble det enda mindre seter da flere valgte å ikke åpne sine serveringssteder før kl 13.00. 

På et av skjenkestedene skal det ifølge møtereferatet lørdag formiddag ha vært 40-50 meter kø 30 minutter før åpningstid. 

– Dette er et  veldig dårlig signalement til reisende som kommer til Røros denne uken. Dette går ut over  renomméet til Rørosmartnan som arrangement. Vil de tilreisende komme tilbake og hva fortelles  videre? 

I referatet spørres det om ikke kommunen heller bør bidra til å beholde rammevilkårene til Rørosmartnan som det  arrangementet det har blitt, og etter to år med avlyst Martnan på grunn av korona trenger arrangementet tillit. Dette opplever flere av skjenkestedene er svekket etter årets Martnan.  

Konsekvenser for serveringsstedene
– Mange av gjestene går skuffet ut fra serveringsstedene og rett på butikken eller polet for å kjøpe seg  alkoholholdig drikke, og dette konsumeres da i gatene og i de åpne bakgårdene, skrives i referatet, og det presiseres at på skjenkestedene konsumeres alkohol under kontrollerte former mens i gatene og bakgårdene er det ingen kontroll.

Dårligere tilbud for tilreisende
Det skrives videre at for mange er omsetningen denne uken grunnlaget for å holde ansatte i arbeid fram til sommersesongen starter, omsetningstapet kan i verstefall føre til at rørosinger ikke har disse  tilbudene resten av året da det ikke er økonomisk forsvarlig å holde åpent og folk i arbeid.  

– Flere av stedene som valgte å holde åpent timene før kl 13.00 har med dette økte kostnader med redusert inntekt og signaliserer at de ikke vil åpne før kl 13.00 til neste år. Dette fører til at alle tilreisende får et enda dårligere tilbud på matservering tidlig på dagen, skrives i referatet.