Aktiv sommer på Rørosmuseet

Formidlingsrådgiver ved Rørosmuseet Solfrid Augensen. Foto: Tove Østby

Hos Rørosmuseet blir det en aktiv sommer, med både tradisjonelle og nye aktiviteter. En nyhet i år er «Sommervandring». Museet inviterer til en rekke med historiske vandringer i sommersesongen. Det blir bl.a. mulighet til å bli med og høre mer om Falkberget og Ratvolden, Storwartzfeltet og Nordgruvefeltet, og Pressemuseet Fjeld-Ljom. Og i forbindelse med Handverksdagene blir det en vandring i Røros sentrum med fokus på vernehistorie.

Rørosmuseet har også faste omvisninger i sommer. Omvisning for barn, besøk i Olavsgruva, Smelthytta, og Bergstadvandtng med kirken. Dette er omvisninger som er utenom  gruppene som besøker museet.

300 år

9. juni åpner utstillingen «Røros 1718». I 2018 er det 300 år siden de svenske karolinernes felttog i Trøndelag. Utstillingen skal ha fokus på hvordan det var på Røros det året. Fotografen Svein Eggan og kunstneren Stian Tranung har fotografert, filmet og tegnet motiver fra Elden som har fredsbudskapet som bærende element. I anledning 300-årsjubileet ønsker de to å stille ut tegninger, fotografier og video fra stykket. De har invitert MiST Rørosmuseet til et samarbeid, der museet skal bidra med å beskrive historiske sider av rørossamfunnet i 1718. På denne måten blir teater, fotografi, tegning og historisk materiale knyttet sammen på en spennende og lærerik måte. Utstillingen står oppe til 2. september.

– Jeg håper og tror at Rørosinger og Eldenpublikum tar seg tid til å komme innom å se utstillingen, sier formidlingsrådgiver hos Rørosmuseet, Solfrid Augensen.

Knyttet til utstillingen er det også et samarb med Elden. Det blir foredrag i spillperioden, en del av dem skal være på Rørosmuseet.

Sommerskole

Kirsti Sæter og Sigrun Selboe. Foto: Tove Østby

For andre året på rad arrangerer Rørosmuseet «Sommerskole». Årets Sommerskole blir arrangert i uke 26 og 32. Dette er et heldagstilbud for barn i aldren 7 – 12 år. Barna er med på mange aktiviteter ute, bl.a. i Mølmannsdalen og Olavsgruva.

– Vi er veldig fornøyd med fjoråret, tror de som var med på Sommerskolen synes det var lærerikt og gøy, sier Solfrid.

Sommerkafé

Også i sommer blir det kafé på Olavsgruva. Kafeen åpner 30. juni og er åpen til 12. august. Det er en uke lenger enn i fjor. På menyen står bl.a. påsmurte rundstykker, kaffe, brus, is og nystekt vaffel. Rørosmuseet samarbeider med Rørosmat, og har mye lokalt på menyen.

I midten av juni åpner Røros Kunstlag sin årlige sommerutstilling på Rørosmuseet. Årets utstilling skal ha bilder fra samlingene til kunstlaget.

Gruvetater

Trine L. Hagan

Det er blitt en tradisjon at det er teater i Olavsgruva i juli. Også i sommer viser Axel Barø Aasen og Viktor Ålråk en enakters teaterforestilling hver ettermiddag i juli. Årets forestilling heter  «I gruvgangens mørke – tusen alen under jorden». Det er Axel og Viktor som har skrevet stykket, og som bekler rollene som «Gamp-Hans» og «Sverre Stiger».

Doktortjønna

Foto: Tove Østby

23.juni er det sesongåpning på Doktortjønna. Det er blitt en tradisjon at Doktortjønna starter sesongen med en familiedag der alle aktiviteter er gratis. Da blir det mulighet til bl.a å hilse på dyrene, prøve fiskelykken eller en runde med på tjønna med Eliasbåten.

 

Til årets sommersesong har Rørosmuseet ansatt 11 nye verter og omvisere. Noen jobber bare på sommersesong og noen jobber på grupper også utenom sommersesongen.

– Det er flinke ungdommer og voksne som er ansatt. Hos oss er det mulighet for mye utvikling. Vi gir grundig kursing, og de som er ansatt får trening med å fremføre for publikum. Vertene og omviserne har en allsidig jobb, som er lærerik. Det er en bra start på yrkeslivet å jobbe her, sier Solfrid.

Sleggveien

Ett av sommerens tradisjonelle arrangement et «Torsdagskveld i Sleggveien». I fem uker blir det hver torsdag ulike kulturhistoriske tema i Sleggveien. Det er bl.a sang og fortellinger for barn, tradisjonell drikke og samiske mattradisjoner.

I perioden 3. juli – 6. august er noen av husa i Sleggveien åpne for publikum. Da er det mulighet for å ta turen innom og snakke med noen av vertene som er i Sleggveien. Det er et gratis tilbud.

Foto: Tove Østby