Olavsgruva. Foto: Tore Østby

Lager Rørosakkevit lagret i Olavsgruva

brennerietOm to uker legger Arkus, i samarbeid med Atlungstad Brenneri, Aquavit ned til lagring i Olavsgruva.  I første omgang er det snakk om tre fat, som skal legges ned i gruva, og om gruveaquaviten slå an, kan det blir større omfang på dette senere. Prduktet får naturligvis navnet Rørosaquavit.

Foto: Arkus
Foto: Arkus

Prosjektleder hos Arkus, er Halvor Heuch. Han har vært ansatt i Vinmonopolet og nå Arcus AS som destillatør siden 1986. Han har stillingen som Fagdirektør Brennevin. De siste årene har han utviklet flere nye lokale  Auavitter

– En viktig del av arbeidet mitt har vært å utvikle den norske akevitten og få folk til å forstå et den kvalitetsmessig er på høyde med whisky og cognac. Også det å få det norske folk til å bruke akevitt riktig, for å forstå den høye kvaliteten dette brennevinet har og at den ikke blir servert iskald i små shot-glass, men temperert i riktige glass, har heller ikke vært så lett. Det å utvikle nye akevitter som passer spesielt til noe av den spesielle norske tradisjonsmaten er også noe jeg er veldig opptatt av, sier Halvor Heuch.

Foto: Tore Østby
Foto: Tore Østby

Han har tidligere stått bak Lasskjører-aquavit, som fraktes fra Atlungstad brenneri til Rørosmartnan av forbønder. Han legger sin sjel i at den nye gruveaquaviten fra Røros skal bli av høy kvalitet. På spørsmål om hvor lenge aquaviten skal ligge i gruva, svarer han slik.

– Den skal ligge så lenge at den blir god. Vi kommer til å besøke gruva med jevne mellomrom, og prøvesmake. Optimal kvalitet og smak vil være avgjørende for lagringstiden., sier han.

Har laget mange aquavit for flere steder, og forankrer det alltid historisk. Forbondetradisjonene er et fint historisk utgangspunkt.

Det er Mikael Forselius, som har solgt inn ideen til Arkus og Atlungstad. Han gleder seg på at den Auaviten blir ferdig, og ikke minst til å smake.

– Det blir fint å ha en egen Rørosaquavit med spesielle egenskaper på grunn av lagring i Olavsgruva å servere til gjestene, sier Mikael Forselius til Rørosnytt.

Ved Atlungstad brenneri gleder de seg til å lever Aquavit til lagring i Olavsgruva. Lageret i Olavsgruva blir en underavdelign av Atlungstad brenneri.

– Det er veldig morsomt å kunne fortsette samarbeidet med Røros. Fra før har vi laget en lasskjører-dram, som kommer med forbøndene til åpninga av Rørosmartna hvert år. Vi synes det er fint å ta dette ett steg videre, sier daglig leder ved Atlungstad brenneri til Rørosnytt.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest