Christian Bakken la ned krans ved K.E S. Lunds grav. Foto: Randi Borgos

Vakker minnestund på 17. mai

Noe av det vakreste som skjer på Røros 17. mail foregår tidlig på morgenen. Mens mange enda ligger og sover og andre kjemper for å komme inn i bunad og festklær, er det minnestund på kirkegården. Randi Borgos var oppe og til stede, og fra henne har vi fått denne rapporten i bilder og tekst:

Minnestunda på kirkegården 17. mai 2018 var en vakker, høytidelig og aktuell begivenhet. Aud Selboe la på krans ved minneplata over falne under andre verdenskrig, Ronny Kjelsberg æret Rickhard Floer, Unni Ryen bekranset Johan Falkbergets gravminne og Christian Bakken la ned krans ved K.E S. Lunds grav.

Alle fire holdt gode taler med varme minneord og sterke appeller. Røros Janitsjar og speiderne deltok på beste vis, og Åsmund Morgestad ledet deltakerne fint gjennom programmet.

Det er bare en innvending å komme med – ett spørsmål å stille: Hvorfor blir ikke Daniel Mortensons minne hedret denne dagen? På minnesteinen som ble reist på grava hans, står følgende: «Samenes urædde fører Daniel Mortensen, født 2-6 -1860, død 3-9-1924. Den som gaar foran i den hete dyst, han seirer ei, men kjemper kun og falder». Neste 17. mai skal vi forhåpentligvis stoppe opp ved minnesteinen hans, ta en del av sørsamenes historie inn over oss, kjenne respekt, ydmykhet og berikelse.

Randi Borgos håper Daniel Mortenxen også bli hedret under minnestunden på kirkegården neste år. Foto: Randi Borgos
Åsmund Morgestad ledet deltakerne fint gjennom programmet. Foto: Randi Borgos
Aud Selboe la på krans ved minneplata over falne under andre verdenskrig. Foto: Randi Borgos
Aud Selboe la på krans ved minneplata over falne under andre verdenskrig. Foto: Randi Borgos

Ronny Kjelsberg æret Rickhard Floer.
Foto: Randi Borgos
Foto: Randi Borgos
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn